Jezuïeten bouwen nieuwe school in Molenbeek

Jezuïeten bouwen nieuwe school in Brussel 1

Die wijk kent veel jeugdwerkloosheid en jongeren die hun school zonder diploma verlaten. Daar wil het jezuïetenonderwijs in Vlaanderen iets betekenen.

Die wijk kent veel jeugdwerkloosheid en jongeren die hun school zonder diploma verlaten. Daar wil het jezuïetenonderwijs in Vlaanderen iets betekenen.

Dat de nieuwe school ook ruimte biedt voor technisch secundair onderwijs-leerlingen en beroepssecundair onderwijs-leerlingen, is opmerkelijk. De meeste scholen van de Sociëteit van Jezus in België zijn algemeen secundair onderwijs-scholen. Volgens Paul Yperman, hoofd van het jezuïetenonderwijs in Vlaanderen, is dat toch minder opvallend dan het lijkt. “In Zuid-Europa is een dergelijk onderwijsproject eerder regel dan uitzondering. Wij willen een brede school, die een verankering heeft in deze buurt die als moeilijk wordt beschouwd. Wij spelen in op een specifieke nood en geven meteen ook een positief signaal.” Meteen wordt ook gehoor gegeven aan de oproep van paus Franciscus om aandacht te hebben voor de mensen in de periferie van de samenleving.

Hoge jeugdwerkloosheid

De Brusselse wijk waar medio 2023 de nieuwe school haar deuren opent, kent veel jeugdwerkloosheid en jongeren die hun school zonder diploma verlaten. “Net omdat we iets willen doen aan die problemen, richten we in de buurt van het Weststation een nieuwe school op”, zei Yperman tegen de krant De Standaard.

Het jezuïetencollege wordt toegewijd aan Egied Van Broeckhoven sj, een priester-arbeider die in Kuregem werkte.

“Het jezuïetencollege wordt toegewijd aan Egied Van Broeckhoven sj, een priester-arbeider die in Kuregem werkte”, aldus Yperman. Van Broeckhoven overleed er na een werkongeval. “Hij staat symbool voor ons engagement om te leven, te werken en op weg te gaan met de mensen in de buurt.”

Toestemming is er al

Onderwijsminister Hilde Crevits gaf de groep van de Ignatiusscholen in 2017 al toestemming voor de bouw van een school aan het Weststation in Brussel. Daarmee kwam ze ook tegemoet aan de vraag van de Brusselse regering voor meer Nederlandstalig onderwijs in de hoofdstad. “Met dit project kunnen ook wij daartoe een bijdrage leveren”, zegt Yperman.

De scholengroep van de jezuïeten, waartoe ook de colleges van Jan-van-Ruusbroec en Sint-Jan-Berchmans behoren, stapt in bij een gemengd bouwproject van Re-Vive. Die groep zal een project realiseren met een schoolgebouw en sociale woningen op de hoek van Ninoofsesteenweg en de Vierwindenstraat in Sin-Jans-Molenbeek.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel