Kunst in de aula van GC36

do 06 okt 2016 Jezuïeten / Wereldwijd /
Kunst in de aula van GC36

Soberheid én schoonheid

Soberheid én schoonheid

Marko Ivan Rupnik sj

De grote zaal waar de Algemene Congregatie (AC) gehouden wordt, is sober en de inrichting is zodanig dat het de concentratie bevorderd van hen die zich er hebben verzameld – de omgeving leidt niet af. Degenen die de hal ontwierpen, vroegen niettemin aan de Sloveense jezuïet-kunstenaar Marko Ivan Rupnik enkele visuele elementen aan te brengen in de geest van het werk dat er zou worden verricht. Rupnik is vooral bekend om zijn mozaïeken waarvan sommige te zien zijn in kapellen van de curie (algemeen hoofdkwartier van de orde) en het Canisiushuis (naast de curie).

Vier grote doeken

Voor deze aula schilderde de kunstenaar vier grote doeken met de volgende thema's:

(1)      En todo amar y servir (Spaans: in alles liefhebben en dienen) – een bekende uitdrukking die de heilige Ignatius bij uitstek gebruikt in het laatste deel van de Geestelijke Oefeningen (par. 233).

(2)      “De mens zonder liefde kent God niet, want God is liefde.”(1 Joh4:8)

(3)      “Zolang wij in dit lichaam zijn, zuchten wij dan ook, vol verlangen om onze hemelse woning over de andere aan te trekken … Zo is dus iemand die in Christus is, een nieuwe schepping: het oude is voorbij, het nieuwe is er al.” (2Kor 5, 2,17)

(4)      A su divina majestad (Spaans: Aan zijne goddelijke majesteit) – nog een uitdrukking overgenomen uit par. 233 van de Geestelijke Oefeningen.

Kruisbeeld

Het kruisbeeld in de aula is ook een werk van Rupnik. Het is gemaakt in het Centro Aletti, een studie- en onderzoekscentrum van de Sociëteit van Jezus dat verbonden is met het Pauselijke Oosters Instituut en dat zich toelegt op interculturele reflectie.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel