Magis 2019: een geheel nieuwe dimensie ontdekken

di 17 sep 2019
Magis 2019

Pascal en Benoit namen afgelopen zomer deel aan de zomerweek van Magis in Letland en Litouwen. De één voor het eerst als jezuïet, de ander gewoon voor het eerst.

Pascal en Benoit namen afgelopen zomer deel aan de zomerweek van Magis in Letland en Litouwen. De één voor het eerst als jezuïet, de ander gewoon voor het eerst.

Pascal Calu sj: Magis is voor mij een paradox: het is elke keer helemaal anders en tegelijk helemaal hetzelfde. Elke keer opnieuw gebeuren tijdens dat zomerprogramma wonderen. Jongeren die in het dagelijkse leven misschien niet vaak de kans of de moed hebben om openlijk over hun geloof te spreken, vinden in Magis een vrijplaats om hun geloof en hun twijfel te delen met elkaar en samen te groeien in geloof en relatie met God en de universele Kerk.

Benoit: Het zou mijn eerste Magis worden. Ik wist niet meteen wat ik moest verwachten, maar ik had alleen maar positieve verhalen gehoord. Telkens wanneer ik iemand tegenkwam die al had deelgenomen, raadde die me aan zelf ook mee te gaan. Bovendien werd het ook mijn eerste pelgrimstocht. Met rondtrekken had ik al wat ervaring, maar dat kreeg een heel nieuwe dimensie.

MAGIS een vrijplaats om hun geloof en hun twijfel te delen met elkaar

Pascal: We trokken met een vijftiental jongeren als pelgrims door Latgala, het oosten van Letland. Ons doel was het Mariabedevaartsoord Aglona, maar zoals bij elke pelgrimstocht is de weg belangrijker dan het eindpunt. Latgala is overwegend Russisch, bijzonder uitgestrekt en kent weinig inwoners. De natuur is er heel mooi. Op rustige wegen wandelden we met al onze bagage elke dag gemiddeld twintig kilometer. Eén dag eindigde in een kajak, waarmee we één van de vele meren in de regio overstaken.

Benoit: We vierden dagelijks de eucharistie. In het begin voelde dit wat onwennig. Ik deed mijn uiterste best niets ‘fout te doen’. Maar er was geen kans om mezelf te verstoppen in een zijbeuk: met onze groep van zestien was het altijd een intieme mis. Naarmate de pelgrimstocht vorderde, begon de viering steeds meer te voelen als thuiskomen. Na een lange dag wandelen vonden we rust in het huis van God. Ook de groep werd hechter, waardoor mijn eerdere schroom verdween. De misviering werd stilaan meer viering dan mis.

Na een lange dag wandelen vonden we rust in het huis van God

Onze groep was een boeiende mengelmoes van verschillende nationaliteiten. Stuk voor stuk brachten we onze eigen gewoontes, verlangens en twijfels mee. Toch bleek al snel dat die verschillen nauwelijks een verschil maakten. Wanneer het erop aankwam, leken we elkaar al jaren te kennen. Alsof iemand dat zo voorzien had.

Aan het einde van de dag hielden we telkens de Magis-cirkel. Ik had er al van gehoord, maar had nooit echt begrepen waarom iedereen er zo speciaal over deed. Het leek een simpel rondje reflecteren.

Maar juist in de cirkel wordt Magis ook echt Magis. Het is een gelegenheid om dieper te graven, vaak met verrassende resultaten. In de cirkel besef je dat je in niets alleen was die dag. Het is een moment waarop je die inzichten en ervaringen met elkaar kunt delen.

Alsof iemand dat zo voorzien had.

Pascal: Ik heb deze eerste Magis als jezuïet anders beleefd dan de andere keren. Terwijl het er bij mij telkens om ging anderen te ontmoeten en dan persoonlijk verrijkt te worden door hun geloofservaring om God centraler te leren stellen in mijn leven, kwam er nu een aspect bij. Ik mocht als jezuïet getuige zijn van Gods handelen in het leven van de jongeren en ik mocht hen erbij begeleiden om God in hun leven te ontdekken. Dat zorgde ervoor dat deze ervaring troostrijk was en naar de kern van mijn roeping als jezuïet ging: mensen helpen ontdekken dat God hen heel nabij is.

Benoit: Als ik terugkijk op mijn eerste Magis, voel ik dankbaarheid. Dankbaarheid om de goede vrienden die ik aan dit avontuur overhoud. Dankbaarheid dat ik God wat beter heb mogen leren kennen. En dankbaarheid om alles wat Hij ons gegeven heeft. Mijn tocht is in ieder geval nog lang niet ten einde.

In 2020 is de MAGIS-ontmoeting in Hongarije en buurlanden. Van 1 tot en met 9 september. Warm aanbevolen voor alle jongeren die een vreugdevolle internationale ervaring willen opdoen in de zomer.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel