3-daagse retraite: Geestelijke Oefeningen

3 tot 7 oktober 2022 Oude Abdij Drongen
3-daagse retraite: Geestelijke Oefeningen

Een retraite van drie dagen in stilte met een begeleider, van 3 tot 7 oktober in de Oude Abdij in Drongen. Een toegankelijke manier om kennis te maken met de Geestelijke Oefeningen.

Een retraite van drie dagen in stilte met een begeleider, van 3 tot 7 oktober in de Oude Abdij in Drongen. Een toegankelijke manier om kennis te maken met de Geestelijke Oefeningen.

Geestelijke Oefeningen

Om sportman of –vrouw te worden moet je trainen. Als je vooruitgang wilt maken in het geestelijke is dit ook zo.
Ignatius van Loyola ontwikkelde een methode om op zoek te gaan naar God in alle dingen: de Geestelijke Oefeningen (GO). Deze zijn erop gericht om in de stilte te luisteren naar wat je ten diepste raakt. Als je je durft openen, kan je meer mens worden. De GO beogen je hart vrij te maken van wat je belemmert om écht te leven. Het is oefenen om de Liefde op het spoor te komen en zo je hart te laten omvormen.

Leven en bidden horen bij elkaar

Als je bidt doe je dit vanuit je leven: vreugde en verdriet, vragen en twijfels, verwachtingen en verlangens, Diepere levensvragen worden hierbij aangeraakt: Hoe sta ik in het leven? Waar leef ik voor? Wat vraagt de Liefde van mij? De GO kunnen ons dichter bij onszelf en zo bij God brengen.

Twee pijlers, een driehoek van communicatie

De GO steunen op twee pijlers: enerzijds het gebed met Bijbelteksten – in het bijzonder over Jezus – en je eigen leven; anderzijds de aanwezigheid van een tochtgenoot. Je begeleider luistert, bemoedigt en geeft nieuwe stof mee voor je gebed. Hij of zij heeft oog voor het gesprek tussen God en jou en helpt je via verdiepende vragen of aanwijzingen.

Waaruit bestaat deze retraite?

Heb je niet veel tijd, zoek je een korte retraite of ben je benieuwd naar wat Geestelijke Oefeningen zijn? Zoek je een gids om je zoeken naar een zinvol leven te ondersteunen? Wil je wel eens verkennen of deze manier van stiltebeleving en bidden met Bijbelteksten iets voor jou is?
Dan is deze GO – retraite misschien wel iets voor jou!

Deze persoonlijk begeleide, ignatiaanse retraite doe je samen met anderen. Er zijn geen gezamenlijke inleidingen. Je hebt een eigen begeleider, die je dagelijks individueel ontmoet. Viermaal per dag komt de groep samen: een korte ochtend- en avonddienst, een eucharistieviering, een uur stil gebed. Maaltijden verlopen in stilte. Het belangrijkste is je persoonlijk stil gebed.

Praktisch

Data:
Maandag 3 (18 u. – avondmaal) tot vrijdag 7 oktober 2022 (9.30 u. – na ontbijt)

Begeleiders:
De namen van de begeleiders volgen binnenkort

​Kosten: € 363
(inclusief verblijfstaks voor stad Gent (€ 2,83 per nacht)
+ eventueel huur van handdoeken (€ 5,60)

Is deze kostprijs voor jou een belemmering of wil je een spreiding van de betaling, neem dan contact op.

rekeningnummer Oude Abdij Drongen vzw:
IBAN BE11 4478 6306 0148
​BIC KREDBEBB
Mededeling: ‘GO oktober + je naam’

Deze prijs is inclusief de volledige kost van je verblijf, exclusief de huur van handdoeken (€5,60) en eventuele (fris)drankjes. Je betaalt ook een stukje van de verblijfskost van je begeleider.
Je betaalt niet voor de begeleiding zelf. Deze is in principe gratis. Je kunt het begeleidingswerk van de Vlaamse en Nederlandse jezuïeten en hun medewerkers steunen door een bedrag te storten op het rekeningnummer van de R.K. Stichting Ignatiushuis.
IBAN: NL19INGB 0004 9783 00 (​BIC: INGBNL2A) onder vermelding van ‘Gift GO’.

Aanmelden en inschrijven:
Schriftelijk aanmelden via het formulier hieronder of bij Renate Cauwels via renate.cauwels@oudeabdij.be, of tel. +32 (0)9 226 52 26

Na aanmelding ontvang je een formulier dat je ons ingevuld terugbezorgt. Op basis hiervan wordt een begeleider voorgesteld. Samen wordt er gekeken of jouw vraag en ons aanbod overeenkomen. Het is jouw begeleider die de inschrijving definitief maakt. Het praktische wordt verder door Renate geregeld.

Nog dit…

  • Deze dagen verlopen in stilte (de maaltijden ook)
  • Er zijn geen gezamenlijke uitwisselingsmomenten
  • Je hebt een begeleider waarmee je dagelijks een gesprek kan hebben
  • Hou je van creatieve verwerking en heb je graag je eigen materiaal, breng dat dan gerust mee: tekenpapier, penselen, mengpotje, stiften (kortom: materiaal waar je graag mee werkt).
  • In het park van de Abdij en in de omgeving kun je goed wandelen. Gepast schoeisel is daarvoor wenselijk.
  • Je logeert in een kamer met eigen badkamer.​
  • Alle bedlinnen is aanwezig. Handdoeken kan je huren ter plaatse (€5,60) of zelf meebrengen.
  • Een extra sjaal of fleece is altijd aangenaam om de koude gangen van de Abdij te trotseren.
  • Je inschrijving is pas definitief na betaling van de kostprijs èn de bevestiging van ons dat er nog een kamer en begeleider beschikbaar is.
  • 14-20 dagen voor de retraite ontvang je van ons een digitale brief met verdere info over je verblijf en de reisroute. Ontvang je die brief niet, neem dan zeker contact op via activiteiten@oudeabdij.be​

Inschrijven

Opmerking: Zie je bij het inschrijven plots een wit scherm, dan moet je even scrollen… soms laat google je dan nog iets aanvinken of staat er helemaal bovenaan een bevestiging van je inschrijving.

Bekijk de volledige agenda

Deel