Avontuur van de stilte – deel 1

Van 4-6 maart
Avontuur van de stilte – deel 1

Een weekend om tot stilte te komen en te (leren) bidden. Inleiding in de ignatiaanse spiritualiteit. Van 4 tot 6 maart in de Oude Abdij in Drongen.

Een weekend om tot stilte te komen en te (leren) bidden. Inleiding in de ignatiaanse spiritualiteit. Van 4 tot 6 maart in de Oude Abdij in Drongen.

Zoek je een weekend stilte en rust? Verlang je de weg te vinden naar jezelf en naar God? In de Oude Abdij van Drongen gun je jezelf de tijd om stil te vallen, om je te bezinnen, om te bidden. Bidden kan helpen om meer en intenser te leven; je kan het leren. Gedurende dit weekend zal Ignatius van Loyola onze leermeester zijn.

We reiken je verschillende gebeds- en meditatietechnieken aan, zowel individueel als in groep. Je gaat op weg met je hart, verstand en lichaam, in stilte of met woorden. Je eigen levensverhaal en de Bijbel zijn het vertrekpunt van jouw persoonlijk avontuur van de stilte.

​Tijdens ‘deel 1’ richten we ons in het bijzonder tot (jong)volwassenen die weinig gebeds of meditatie-ervaring hebben of tot hen die iets meer willen leren over de ignatiaanse gebedstraditie en de onderscheiding van de geesten*.
Tijdens ‘deel 2’ reiken we andere impulsen aan, verdiepen we enkele begrippen uit de ignatiaanse spiritualiteit.

Dit weekend uit de reeks “Avontuur van de stilte” (deel 1, deel 2, deel 3) wordt jaarlijks georganiseerd. Toch zijn de programma’s nooit exact hetzelfde als het jaar voordien en kun je het als deelnemer een jaar later op een andere manier beleven omdat het altijd een persoonlijk avontuur is!

Onderscheiding van de geesten is een ignatiaanse uitdrukking die te maken heeft met het leren kennen van jezelf. Je leert beter begrijpen wat de motieven zijn achter je keuzes. Je leert hart en verstand inzetten om te ‘zien’ (onderscheiden) welke motieven naar een keuze leiden die het goede teweegbrengt en welke motieven naar een keuze leiden die kwaad voor jezelf of je omgeving zal veroorzaken.
Meer weten over onderscheiding? Klik hier voor enkele filmpjes met Nikolaas Sintobin sj.

Praktisch

Doelgroep: jongvolwassenen en volwassenen

​Begeleiding:
mevr. Hilde Van Linden, geestelijk begeleider en medewerker van het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit
mevr. Myriam Van den Eynde, geestelijk begeleider
p. Wauthier de Mahieu, jezuïet en medewerker in de Oude Abdij Drongen

Data:
Van vrijdag 4 (19.30 u, we voorzien geen avondmaal)
​tot zondag 6 maart 2022 (14.00 u. na het middageten)

Plaats:
Oude Abdij Drongen, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen – België (reisroute)

Kosten:
€ 195
(overnachtingen, maaltijden, begeleiding, 5,66 euro verblijfstaks voor stad Gent (2,83 euro per nacht))
+ eventueel handdoeken (€ 5,60)
Wil je een kamer delen met een andere deelnemer, dan betaal je € 175 p.p.

Is deze kostprijs voor jou een belemmering of wil je een spreiding van de betaling, neem dan contact op met activiteiten@oudeabdij.be of telefonisch via +32 9 226 52 26.

Als je ingeschreven bent en er zijn wijzigingen in de retraite of de retraite wordt geannuleerd omwille van Covid-19 maatregelen, dan brengen wij je steeds via e-mail op de hoogte.

Nog dit…

  • Deze dagen verlopen in stilte (de maaltijden ook)
  • Hou je van creatieve verwerking en heb je graag je eigen materiaal, breng dat dan gerust mee: tekenpapier, penselen, mengpotje, stiften (kortom: materiaal waar je graag mee werkt). Omwille van de Covid-19-maatregelen is onze crearuimte momenteel niet beschikbaar.
  • In het park van de Oude Abdij en in de omgeving kun je goed wandelen. Gepast schoeisel is daarvoor wenselijk. Pantoffels of ander schoeisel voor binnen is dan ook aan te raden.
  • Een extra trui of fleece voor in de gangen kan comfortabel zijn.
  • Bedlinnen (kussensloop, onderlaken en hoes voor een donsdeken) is aanwezig. Handdoeken kun je zelf meenemen of ter plaatse huren aan € 5,60
  • Je logeert in een kamer met eigen badkamer.​
  • Je inschrijving is pas definitief na betaling van de kostprijs èn de bevestiging van ons dat er nog een kamer beschikbaar is.
  • 14-20 dagen voor het weekend ontvang je van ons een digitale brief met verdere info over je verblijf en de reisroute. Ontvang je die brief niet, neem dan zeker contact op via activiteiten@oudeabdij.be
  • Indien nog van toepassing op dat moment: Omwille van Covid-19-maatregelen krijg je een vaste plaats in de eetzaal, kapel en conferentiezaal. Het dragen van een mondmasker is verplicht in het hele gebouw, behalve in je kamer. Lees onze maatregelen op de website.
  • Kom je vanuit het buitenland, controleer dan zelf de maatregelen van je overheid i.v.m. Covid-19

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk de volledige agenda

Deel