Boekpresentatie: Nicolaas Kluiters – herder in een verscheurd Libanon

21 maart 2023 Delft
Boekpresentatie: Nicolaas Kluiters – herder in een verscheurd Libanon 1

Presentatie van de biografie over de in 1985 in Libanon vermoordde Nederlandse jezuïet Nicolaas Kluiters. Op dinsdag 21 maart in Delft.

Presentatie van de biografie over de in 1985 in Libanon vermoordde Nederlandse jezuïet Nicolaas Kluiters. Op dinsdag 21 maart in Delft.

De boekpresentatie vindt plaats om 19.30 uur in de Stanislaskapel, Westplantsoen te Delft. De toegang is gratis. Wel graag aanmelden via boek.kluiters@gmail.com.

Nicolaas Kluiters sj (1940-1985) twijfelde lang tussen een leven als kunstenaar en een religieuze roeping. Toen hij eenmaal jezuïet en priester was, is hij kunstenaar gebleven. Zijn mooiste artistieke uiting is ongetwijfeld de Kruisweg die hij sinds 1980 jaarlijks opvoerde met de inwoners van Barqa, het dorpje in de Libanese Bekaavallei waarvan hij de pastoor was.

Luister hier naar een audio-documentaire over Nico Kluiters sj

Of luister via Spotify.

Zijn verminkte lichaam

Sinds zijn komst in die regio heeft hij onvermoeibaar mensen met elkaar verzoend: christenen met elkaar, en met hun moslimburen. Samen met hen heeft hij ontwikkelingsprojecten opgezet waarmee hij hen hoop en toekomst gaf. Maar Kluiters wekte ook jaloezie. Libanon werd verscheurd door een burgeroorlog en op 14 maart 1985 werd hij ontvoerd. Pas twee weken later werd zijn verminkte lichaam teruggevonden.

Begin 2022 startte een zaligverklaringsprocedure, maar voor de mensen van Barqa en omstreken is Kluiters al lang een heilige. Zij zetten het werk van hun ‘aboena Nicolas’ voort. Wat veel mensen niet weten, is dat de Nederlander een ‘contemplatief in actie’ was. Zijn brieven, dagboeken en geschriften getuigen van diepe mystieke inzichten in de strijd tussen goed en kwaad. De Frans-Libanese auteur en journaliste Carole Dagher schreef een meeslepende biografie en vertaler Benoit Lannoo zorgde ervoor dat dit verhaal blijft intrigeren, ook wanneer de lezer Libanon en de oosterse christenen minder goed kent.

Boekpresentatie: Nicolaas Kluiters – herder in een verscheurd Libanon

In aanwezigheid van onze regionale overste

Het eerste exemplaar zal door uitgever Roel van Gestel van uitgever Berne Media worden overhandigd aan de Regionaal Overste van de jezuïeten in Vlaanderen en Nederland, pater Marc Desmet.
Sprekers:

  • Pater Frans Berkemeijer uit Beiroet, medebroeder en naaste collega.
  • Benoit Lannoo uit Antwerpen, publicist en vertaler.

Een meeslepend en menselijk verhaal; een Nederlandse Des hommes et des dieux … Het is eigenlijk vreemd dat het levensverhaal van Nicolaas Kluiters in onze streken niet bekender is.
– Anton de Wit (in Katholiek Nieuwsblad)

In de ruwe Bekaavallei zocht Nico Kluiters de schoonheid van het hart. Dat je in veel huizen nog altijd zijn portret aan de muren vindt, zegt genoeg.
– Lieve Wouters (in Kerk & Leven en via Kerknet)

U kunt het boek bestellen voor € 24,95 bij www.berneboek.com.

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk de volledige agenda

Deel