Boliviaanse jongeren op tour met Jezuïetische composities

29-31 mei MEERHOUT - LOKSBERGEN - BRUSSEL
Boliviaanse jongeren op tour met Jezuïetische composities

Europese tour Ensemble Moxos uit Bolivia. Muziek vanuit Jezuietenmissies.

Europese tour Ensemble Moxos uit Bolivia. Muziek vanuit Jezuietenmissies.

Ensemble Moxos uit Bolivia brengt tijdens hun Europese tour unieke religieuze barokmuziek met een toets van traditionele instrumenten en klanken naar België.

29-31 mei: MEERHOUT – LOKSBERGEN – BRUSSEL

Vanaf 1587 werkten de Jezuïeten in Zuid-Amerika. In hun missies betrachten ze de inheemsen, voornamelijk Chiquitos, Guaraní en Moxos te kerstenen. De missionarissen werden in 1767 verdreven maar hun muziek en instrumenten bleven doorleven bij de Amazonevolkeren. Een glimp van deze geschiedenis wordt vertolkt in de filmklassieker “The Mission” uit 1986.

Pas in de jaren ’90 van de vorige eeuw werden in de Boliviaanse Amazone meer dan dertig duizend partituren gevonden met barokmuziek, gecomponeerd door Europese musici (o.a. Domenico Zipoli, Giovanni Battista Bassani) en anonieme “Indianen”. Sinds die vondst zijn verschillende inheemse jeugdorkesten opgericht.

In San Ignacio de Moxos ontstond zo het jeugdorkest van Moxos, o.l.v. dirigente Raquel Maldonado. Na ruim 20 jaar is het thans één van de belangrijkste culturele ambassadeurs van het multiculturele Bolivia.

Met de opbrengst van hun concerten in Europa, kunnen de jongeren in hun eigen levensonderhoud voorzien en worden de scholen en het muziekonderwijs bekostigd. Hierdoor hoeven ze niet naar de sloppenwijken in de grote steden te migreren.

29 mei: MEERHOUT. Sint-Trudokerk, Markt 1. Reserveren via: raflavreysen@belgacom.net. Tel: 014 30 07 35
30 mei: LOKSBERGEN, Sint-Andreaskerk, Loksbergenstraat. Reserveren via: gaston.timmermans@Skynet.be. Tel: 013 44 16 16
31 mei: BRUSSEL, église jésuite Saint-Jean Berchmans

https://www.facebook.com/ensamble.moxos.7

Bekijk de volledige agenda

Deel