De boetepsalmen: Een documentaire met nabespreking

Woensdag ​11 december Oude Abdij Drongen
De boetepsalmen: Een documentaire met nabespreking

​Hoe gaan we vandaag om met het bekennen van schuld, met berouw en boete? Met de boetepsalmen van Orlandus Lassus (1532-1594) als leidraad en gids gaan drie vrouwen uit het penitentiair complex in Brugge op uitnodiging van cineaste Griet Teck en Musica in gesprek over hun ervaringen. Binnen de muren van de gevangenis met z’n strikte regels bevind je je in een andere wereld. De vrouwen zelf kunnen niet in beeld komen, maar met de muziek als medium en teksten uit het Oude Testament als inspiratiebron schetst Teck een intiem portret.

​Hoe gaan we vandaag om met het bekennen van schuld, met berouw en boete? Met de boetepsalmen van Orlandus Lassus (1532-1594) als leidraad en gids gaan drie vrouwen uit het
penitentiair complex in Brugge op uitnodiging van cineaste Griet Teck en Musica in gesprek over hun ervaringen. Binnen de muren van de gevangenis met z’n strikte regels bevind je je in een andere wereld. De vrouwen zelf kunnen niet in beeld komen, maar met de muziek als medium en teksten uit het Oude Testament als inspiratiebron schetst Teck een intiem portret.

PROGRAMMA

  • Verwelkoming
  • Inleiding op de documentaire door regisseur Griet Teck*
  • Vertoning van de documentaire
  • Impressie bij de film door Maud Seuntjens** en door Leo De Weerdt sj***
  • Nagesprek bij een drankje

Praktisch: vrijdag 11 december 2019 (19.30u.) Oude Abdij Drongen Drongenplein 26 9031 Drongen
Organisatie: het christelijk opinieweekblad Tertio en de Oude Abdij
Verplicht vóór 2 december in te schrijven via secretariaat@tertio.be
Meer info: www.oudeabdij.be of 09 226 52 26

*Griet Teck (1982) woont en werkt in Gent. In haar films, vooral observerende documentaires, werkt ze met kleine, persoonlijke verhalen die gaan over een manier van kijken en omgaan met kwetsbaarheid. Elke film is een zorgvuldig uitgepuurd en beeldend onderzoek dat vertrekt vanuit het cyclische en de dagelijkse rituelen die het leven vormgeven. Na het behalen van een master audiovisuele kunsten aan het KASK in Gent maakte Teck de bekroonde film Johan die een intiem portret schetst van haar broer met een autismestoornis. Die ervaring leidde tot het maken van haar langspeeldebuut feel my love die in première ging tijdens het Internationaal Filmfestival van Rotterdam in 2014. Daarin volgt ze enkele personen met dementie die samenwonen in Huis Perrekes (Oosterlo). De film kijkt voorbij de ziekte naar wat nog mogelijk is en geeft een inkijk in hoe mensen begeleid worden. Muziek speelt daarbij een bijzondere rol. In het voorjaar van 2020 staat de release gepland van Tecks tweede langspeeldocumentaire Touching Infinity waarbij ze mensen volgt in de laatste fase van hun leven.

**Maud Seuntjens (1990) werkt als artistiek coördinator bij Musica, Impulscentrum voor muziek. Daarvoor werkte ze bij het audiocollectief Bruxelles nous appartient (Brussel behoort ons toe), waar ze sociaal-artistieke projecten realiseerde rond het auditieve geheugen van de stad. Voor de film Lassus – De boetepsalmen stond ze in voor de algemene coördinatie van het project en deed de interviews met de drie vrouwen in het penitentiair complex in Brugge. Als publiekshistorica studeerde ze in 2012 af aan de UGent met een scriptie over rouw- en grafrituelen bij de Turkse gemeenschap in Gent en een tentoonstelling in AMSAB, Instituut voor Sociale Geschiedenis.

***Leo De Weerdt (1961) is  jezuïet. Sinds 2000 is hij werkzaam in het gevangeniswezen, eerst 17 jaar in het penitentiair complex in Brugge en vanaf 2018 in de gevangenis van Sint-Gillis Brussel. Sinds 2013 is hij tevens hoofdaalmoezenier voor de katholieke eredienst voor het gevangeniswezen, Nederlandstalige instellingen. Naast spiritualiteit heeft hij een grote passie voor film en literatuur.

Bekijk de volledige agenda

Deel