De macht van het heilige

Donderdag 13 december Antwerpen
De macht van het heilige

Het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen nodigt u van harte uit op een theologische lezing met Hans Joas op donderdag 13 december 2018.

Het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen nodigt u van harte uit op een theologische lezing met Hans Joas op donderdag 13 december 2018.

Wat je vaak hoort is dat onze wereld ‘onttoverd’ zou zijn, dat we tegenwoordig de wetenschap hebben, dat we in een moderne seculiere tijd leven waarin religie en geloof aan belang verliezen.

De Duitse theoloog en socioloog Hans Joas, visiting professor aan de universiteit van Nijmegen namens de Stichting Thomas More, verwerpt deze stelling met een indrukwekkende argumentatie.

Joas geeft een fundamenteel inzicht in het ontstaan van het heilige in religieuze én profane zin. Hij ontkracht Webers onttoveringsnarratief en komt, in dialoog met denkers als David Hume, William James, Émile Durkheim en Ernst Troeltsch, tot een alternatieve vertelling die de macht toont van de veelvuldige sacraliseringsprocessen die voortdurend gaande zijn en die telkens onvermijdelijk nieuwe idealen genereren.

Aanleiding tot de lezing vormt de verschijning in het Nederlands van zijn laatste boek Die Macht des Heiligen (2017).

De sessie wordt ingeleid door Guido Dierickx sj, emeritus professor sociologie aan de Universiteit Antwerpen.

Hans Joas
Hans Joas is hoogleraar in de sociale filosofie en sociologie aan de universiteit van Chicago en de Humboldt universiteit van Berlijn. In het Engelstalige en vooral Duitstalige taalgebied is hij een van de meest toonaangevende denkers over de rol van religie. Gevormd en geïnspireerd – net als Charles Taylor – in een katholieke én marxistische traditie behoort hij tot de klassieke grote sociologen als Max Weber, Émile Durkheim en Niklas Luhmann. Met dit belangwekkende werk introduceert uitgeverij Lemniscaat deze in Duitsland gelauwerde denker.

Praktische informatie

Taal Engels
Wanneer Donderdag 13 december 2018, 18.00u-19.30u
Locatie
Universiteit Antwerpen – Kapel van de Grauwzusters
Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerpen

Inschrijven Deelname is gratis, maar vergeet niet om tijdig in te schrijven!
Schrijf u in voor de lezing.

Bekijk de volledige agenda

Deel