Filmretraite: met beelden op verhaal komen

28 januari tot 1 februari Oude Abdij Drongen
Filmretraite: met beelden op verhaal komen

Een klassieker: Geestelijke Oefeningen & film. In deze retraite combineer je mediteren met een schrifttekst en het bekijken van een film. Van 28 januari tot 1 februari in de Oude Abdij in Drongen.

Een klassieker: Geestelijke Oefeningen & film. In deze retraite combineer je mediteren met een schrifttekst en het bekijken van een film. Van 28 januari tot 1 februari in de Oude Abdij in Drongen.

Let op: dit is een herhaling van de filmretraite van 2 tot 6 november 2022.

Ben jij op zoek naar jezelf in relatie tot God? Wil je wat er zich diep in jou afspeelt beter leren kennen? Is de weg van het geloof voor jou hierbij de sleutel bij uitstek maar hou je ook van moderne media? Lees dan zeker verder!

In deze retraite combineer je mediteren met een schrifttekst en het bekijken van een film om zo God te kunnen ontmoeten en in stilte op verhaal te komen bij Hem.

Het werken met De Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola is een methode die het bidden met Bijbelteksten centraal stelt voor het verdiepen van je leven. Je wordt uitgenodigd om te kijken en te luisteren, om te ruiken, voelen en proeven van wat er zich in het verhaal afspeelt. Door de verhalen op deze manier levend te maken, komt er beweging in jouw denken, voelen en ervaren.

Het kijken naar een film kan eenzelfde gewaarwording teweegbrengen. Films zijn als sleutels voor de onbekende kamers binnenin. Herkenning en ontroering kunnen je uitdagen om je horizon te verbreden. Het witte doek kan een plaats van ‘ontmoeting’ worden.

Je gaat niet alleen op weg, maar wel in stilte. Dit maakt de ervaring nog zoveel intenser, persoonlijk maar ook intiem.

Praktisch

Hoe ziet de retraite er uit?
Iedere avond bekijken we een film. We maken vooraf de titels niet bekend, om te voorkomen dat voorkennis de verwondering en de openheid in de weg staan. Er is geen voor- en nabespreking aangezien het niet om een filmanalyse gaat. Na elke film krijg je de tijd voor persoonlijke bezinning en gebed. Daarnaast worden enkele Bijbelverhalen aangereikt die jou, in combinatie met de filmscènes, tot een dieper contact met God kunnen brengen. Voor wie dit verlangt, worden enkele tips gegeven over hoe te bidden. Het hele programma en de maaltijden vinden plaats in stilte.

Doelgroep: jongvolwassenen en volwassenen

Begeleiders (onder voorbehoud):
Leo De Weerdt sj, hoofdaalmoezenier van de gevangenissen in Vlaanderen.
Nikolaas Sintobin sj, internetpastor, verbonden aan het Platform ignatiaanse spiritualiteit Amsterdam
Hilde Van Linden, medewerker Platform ignatiaanse spiritualiteit, Amsterdam
Rita Loyens, begeleider van Geestelijke Oefeningen.

Data
Van zaterdag 28 januari (18 u) tot woensdag 1 februari 2023 (10.00 u)

Plaats:
Oude Abdij Drongen, Drongenplein 27, 9031 Drongen – België (reisroute)

Kosten
€ 370
overnachtingen, maaltijden, begeleiding en verblijfstaks voor stad Gent inbegrepen + eventueel huur van handdoeken (€ 5,60)

Is deze kostprijs voor jou een belemmering of wil je een spreiding van de betaling, neem dan contact op.

rekeningnummer Oude Abdij Drongen vzw:
IBAN BE11 4478 6306 0148 BIC KREDBEBB​
​BIC KREDBEBB
met vermelding: ‘Filmretraite + je naam’

Inschrijven
Schrijf je in via het inschrijvingsformulier hieronder. Na het klikken op de bevestiging krijg je een melding op het scherm en een mail in je mailbox. Ontvang je dat niet, kijk dan even in de spam-box. Vind je daar niks terug, neem dan contact op via activiteiten@oudeabdij.be of bel 0032 9 226 52 26 en dan helpen wij je graag verder.

​Nog dit:

  • Maximum 50 deelnemers.
  • 14-20 dagen voor de activiteit ontvang je van ons nog een deelnemersbrief (per mail) met meer info. Ontvang je die brief niet, neem dan zeker contact op!
  • Houd je van creatieve verwerking en heb je graag je eigen materiaal, breng dit gerust mee: tekenpapier, penselen, mengpotje, stiften (kortom: materiaal waar je graag mee werkt).
  • In het park van de Abdij en in de omgeving kun je goed wandelen. Gepast schoeisel is daarvoor wenselijk. Binnen draag je dan best andere schoenen of pantoffels.
  • Je logeert in een kamer met eigen badkamer.​
  • Deze dagen verlopen in stilte, de maaltijden ook. Je kunt wel een begeleidingsgesprek aanvragen met de begeleiders van deze dagen door je in de loop van die dagen in te schrijven op een lijst.
  • Bedlinnen is aanwezig. Handdoeken kun je zelf meenemen of ter plaatse huren aan € 5,60
  • ​Je inschrijving is pas definitief na betaling van de kostprijs èn de bevestiging van ons dat er nog een kamer beschikbaar is.

Inschrijven

Opmerking: Zie je bij het inschrijven plots een wit scherm, dan moet je even scrollen… soms laat google je dan nog iets aanvinken of staat er helemaal bovenaan een bevestiging van je inschrijving.

Bekijk de volledige agenda

Deel