God vinden in alle dingen – ignatiaanse stiltedagen

18 tot 22 september Oude Abdij Drongen
Avontuur van de stilte

Ignatiaanse stiltedagen in de Oude Abdij Drongen, van 18 tot 22 september. Ontdekken hoe leven en bidden bij elkaar horen.

Ignatiaanse stiltedagen in de Oude Abdij Drongen, van 18 tot 22 september. Ontdekken hoe leven en bidden bij elkaar horen.

Als je bidt doe je dit vanuit je leven: vreugde en verdriet, vragen en twijfels, verwachtingen en verlangens. Diepere levensvragen worden hierbij aangeraakt. Hoe sta ik in het leven? Waar leef ik voor? Wat vraagt de Liefde van mij? Deze retraite kan je dichter bij jezelf en zo bij God brengen. Zo kun je groeien in een overtuiging van Ignatius van Loyola namelijk dat je God kan vinden in alle dingen. En zo wordt je leven na de retraite ongetwijfeld ook door die overtuiging geïnspireerd.

De combinatie van stilte, gebed en persoonlijk gesprek is heel verdiepend. De vele bijbelsuggesties die ik mee kreeg, hebben me voor lange tijd voeding gegeven Conny (deelnemer mei 2022)

Op pad met een begeleider

Tijdens deze stiltedagen ga je op weg met de ingrediënten van de Geestelijke Oefeningen: mediteren met Bijbelteksten, een volledig verblijf in de stilte, dagelijks een gesprek met een begeleider. Je begeleider luistert, bemoedigt en geeft nieuwe stof mee voor je gebed. Hij of zij heeft oog voor het gesprek tussen God en jou en helpt je via verdiepende vragen of aanwijzingen. 

Deze ignatiaanse retraite doe je samen met anderen. Er zijn geen gezamenlijke inleidingen. Viermaal per dag komt de groep samen: een korte ochtend- en avonddienst, een eucharistieviering, een uur stil gebed. Maaltijden verlopen in stilte. Het belangrijkste is je persoonlijk stil gebed.

Voor wie?

 • Je wilt kennismaken met Geestelijke Oefeningen of deze manier van stiltebeleving en bidden met Bijbelteksten
 • Je zoekt een individuele retraite in een bezinningscentrum: een retraite waarbij de begeleider vertrekt van waar jij staat, wat jouw verhaal is, om je vervolgens verder in contact met jezelf en God te brengen
 • Je wil proeven van stiltedagen met daarbij de steun van een tochtgenoot-begeleider en van de aanwezigheid van andere deelnemers
 • Je verlangt naar herbronningsdagen in een kader van stilte en gebed

Praktisch

Data:
Maandag 18 (18 u. – avondmaal; aankomen vanaf 16 u.) tot vrijdag 22 september 2023 (9.30 u. – na ontbijt)

Begeleiders: 
Karin Benoist
Rob Polet

Kosten:

 • Plustarief: € 420 *met dit tarief maak je de retraite mee betaalbaar voor iedereen
 • Standaardtarief: € 352
 • Reductietarief: € 284  *voor studenten of als je meent hiervoor in aanmerking te komen
   
  inclusief verblijfstaks voor stad Gent (€ 2,83 per nacht)
  Wil je handdoeken huren? Dit bedraagt € 6,70Is deze kostprijs voor jou een belemmering of wil je een spreiding van de betaling, neem dan contact op.

Graag het bedrag vooraf overmaken:
Rekeningnummer Oude Abdij Drongen vzw:
IBAN BE11 4478 6306 0148
​BIC KREDBEBB op naam van ‘Oude Abdij van Drongen vzw’
Mededeling: ‘in alle dingen’ + je naam

Deze prijs is inclusief de volledige kost van je verblijf, exclusief de huur van handdoeken (€6,70) en eventuele (fris)drankjes. Je betaalt ook een stukje van de verblijfskosten van je begeleider.
Je betaalt niet voor de begeleiding zelf. Deze is in principe gratis. Je kunt het begeleidingswerk van de Vlaamse en Nederlandse jezuïeten en hun medewerkers steunen door een bedrag te storten op het rekeningnummer van de R.K. Stichting Ignatiushuis.
IBAN:  NL19INGB 0004 9783 00 (​BIC: INGBNL2A) onder vermelding van ‘Gift GO’.

Inschrijven

Schriftelijk aanmelden via de knop hieronder. Lukt dit niet, mail dan naar activiteiten@oudeabdij.be of bel naar +32 (0)9 226 52 26

Nog dit…

 • Deze dagen verlopen in stilte (de maaltijden ook)
 • ​Hou je van creatieve verwerking en heb je graag je eigen materiaal, breng dat dan gerust mee: tekenpapier, penselen, mengpotje, stiften (kortom: materiaal waar je graag mee werkt).
 • In het park van de Abdij en in de omgeving kun je goed wandelen. Gepast schoeisel is daarvoor wenselijk.
 • Je logeert in een kamer met eigen badkamer.​
 • Een extra sjaal of fleece is altijd aangenaam om de koude gangen van de Abdij te trotseren.
 • Je inschrijving is pas definitief na betaling van de kostprijs èn de bevestiging van ons dat er nog een kamer en begeleider beschikbaar is.
 • 14-20 dagen voor de retraite ontvang je van ons een digitale brief met verdere info over je verblijf en de reisroute. Ontvang je die brief niet, neem dan zeker contact op via activiteiten@oudeabdij.be
Bekijk de volledige agenda

Deel