Herdenkingsdienst in Amsterdam – pater Frans, tien jaar later

Zondag 7 april De Krijtberg in Amsterdam
Frans van der Lugt 7

Wij gedenken de gewelddadige dood van Frans van der Lugt sj op de tiende verjaardag van zijn overlijden. Op zondag 7 april 2024 om 17.15 uur met een eucharistieviering in De Krijtberg te Amsterdam.

Wij gedenken de gewelddadige dood van Frans van der Lugt sj op de tiende verjaardag van zijn overlijden. Op zondag 7 april 2024 om 17.15 uur met een eucharistieviering in De Krijtberg te Amsterdam.

Op 7 april 2014 werd Pater Frans van der Lugt vermoord in Syrië . Het grootste deel van zijn werkzame leven had deze Nederlandse pater jezuïet  doorgebracht in Syrië. De burgeroorlog in Syrië bereikte een triest dieptepunt in 2014: de binnenstad van Homs werd belegerd en uitgehongerd. Pater Frans bleef bij zijn mensen. Uiteindelijk werd hij vermoord omdat hij weigerde partij te kiezen hij was er voor álle mensen.

De oorlog daar is nog niet voorbij. De economie is ingestort, veel energieke mensen zijn gevlucht naar het buitenland, en bij dat alles kwamen ook nog een de Corona-epidemie en de aardbeving in Noord Syrië vorig jaar.

We herdenken pater Frans tijds de avondmis van zondagavond 7 april 2024 in De Krijtberg, de katholieke kerk aan het Singel, 446 in Amsterdam (tramhalte Koningsplein).   De viering begint om 17.15 uur en is grotendeels in het Nederlands, met af en toe een woordje Engels. Behalve de organist en de cantor die er elke week zijn, is er muziek uit Syrië.

Vanaf 16.15 uur vertonen we in de kerk filmpjes over pater Frans: er zijn beelden uit 2014, maar ook recente getuigenissen van mensen die nu werken in het Frans van der Lugt Centre in Bourj Hamoud in Libanon,  geleid door de Jesuit Refugee Service.

Er is geen samenzijn voorzien bij de kerk ná de viering. Vóór de viering, vanaf 16.15 uur, kunt u in de kerk de filmpjes zien en Syrische muziek horen.

Een groep jonge Syriërs en Nederlanders maakt die zondag een voettocht in de geest van pater Frans, Aboena Francis. Ze vertrekken om 9.30  uur van station Santpoort-Noord, en zullen ook bij de viering in Amsterdam aanwezig zijn.

The 7th of April marks the tenth anniversary of Frans’s martyrdom. We have been thinking of ways to commemorate his memory and couldn’t find a better way than coming together to hike in the nature he cherished and always emphasized the importance of.  We invite you to join us at 09:30 am at Santpoort-Noord station in the Netherlands to hike in the beautiful Kennemer dunes. Let’s walk together to remember our friend who had a profound impact on all of us. Please bring your supplies for the hike. The hike will conclude at 03:00 pm back at Santpoort-Noord station. https://www.facebook.com/events/1079603239931892/

Deze animatiefilm maakten we vijf jaar geleden over Frans van der Lugt sj.

Bekijk de volledige agenda

Deel