Jezuïeten in de Lage Landen: geschiedenis en erfgoed

Woensdag 18 december Leuven
Jezuïeten in de Lage Landen: geschiedenis en erfgoed

Voor het tweede jaar op rij organiseert het onderzoeksnetwerk ‘Jezuïeten in de Lage Landen’ een onderzoeksdag met focus op het rijke erfgoed van de Sociëteit in België, Nederland en Luxemburg.

Voor het tweede jaar op rij organiseert het onderzoeksnetwerk ‘Jezuïeten in de Lage Landen’ een onderzoeksdag met focus op het rijke erfgoed van de Sociëteit in België, Nederland en Luxemburg.

Het netwerk werd in 2018 opgezet door KADOC – KU Leuven in samenwerking met het Jesuiticaproject van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen en individuele onderzoekers aan de KU Leuven. Ook dit jaar bieden we een divers programma met aandacht voor erfgoed, innoverend onderzoek en de presentatie van de gloednieuwe publicatie ‘The Survival of the Jesuits in the Low Countries. 1773-1850’. De onderzoeksdag staat open voor studenten, onderzoekers, thesispromotoren en iedereen met een interesse in ignatiaanse geschiedenis.

Programma

14:00
Kim Christiaens (KADOC – KU Leuven)
Verwelkoming / Accueil
14:15
Dries Vanysacker (Faculteit Theologie en Religiewetenschappen – KU Leuven)
“Un élément nécessaire de l’éducation humaine et chrétienne”: op een drafje op zoek naar sport, spel en lichamelijke opvoeding in de SJ-archieven.
Via een vlugge blik op de inventarissen van de verschillende provincie-archieven van de jezuïeten die in KADOC berusten, kan men afleiden dat zowel lichamelijke opvoeding binnen het curriculum van de colleges, als sport en spel tijdens de buitenschoolse activiteiten belangrijke aandachtspunten van de Sociëteit waren. Een meer diepgaande studie bevestigt niet alleen dit vermoeden, maar toont aan dat de jezuïeten “dit modeverschijnsel, overgewaaid uit Amerika en Engeland” zelf wilden hanteren als “een noodzakelijk element in de opvoeding van de humane en christelijke persoon”

15:15
Lore Lievens (KADOC – KU Leuven).
Op ontdekkingstocht door de audiovisuele collecties van de Belgische en Nederlandse Jezuïeten. In de afgelopen jaren werden niet enkel de archieven van de Belgische en Nederlandse
jezuïeten op KADOC in bewaring gegeven, maar ook hun rijke audiovisuele collecties. Deze presentatie geeft voor het eerst een overzicht van de verrassende diversiteit en de onderzoeksmogelijkheden die het beeldmateriaal van de jezuïeten te bieden heeft.

16:15
Kristien Suenens (KADOC – KU Leuven).
Ignis – Leuven Centre for Jesuit Studies Het nieuwe onderzoeksplatform ‘Ignis – Leuven Centre for Jesuit Studies’ wil internationaal en interdisciplinair onderzoek stimuleren met focus op de
geschiedenis, de spiritualiteit, het onderwijs, de missieactiviteiten en het erfgoed van de jezuïeten in en uit de Lage Landen. Centraal staat de valorisatie van de rijke archief- en bibliotheekcollecties van de Belgische en Nederlandse jezuïeten door middel van seminaries, conferenties en masterthesissen.

17:30
Boekvoorstelling

18:15
Receptie

Woensdag 18 december 2019
14u > 19u
KADOC – KU Leuven
Vlamingenstraat 39
3000 Leuven
Deelname is gratis.
Gelieve u in te schrijven via
kristien.suenens@kuleuven.be

Bekijk de volledige agenda

Deel