(GEANNULEERD) Filmretraite: met beelden op verhaal komen

4 t/m 8 november 2020 Oude Abdij Drongen
Geestelijke Oefeningen en film 1

Deze retraite is afgelast vanwege het stijgende aantal mensen dat in Nederland en Vlaanderen besmet is met het coronavirus. De organisatie vond het niet verantwoord een grote groep mensen samen te brengen.

Deze retraite is afgelast vanwege het stijgende aantal mensen dat in Nederland en Vlaanderen besmet is met het coronavirus. De organisatie vond het niet verantwoord een grote groep mensen samen te brengen.

Tijdens deze filmretraite helpen de Geestelijke Oefeningen in combinatie met film om ons in onze diepe lagen door God te laten ontmoeten. Van 4 t/m 8 november.

De Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola willen de mens helpen zijn leven te verdiepen in het licht van God. Bidden met Bijbelteksten is een belangrijk onderdeel van de Oefeningen. Daarbij spelen elementen als kijken en luisteren naar de ‘acteurs’ van het Schriftverhaal een belangrijke rol. De retraitant wordt uitgenodigd om zich zo in het verhaal in te leven dat de Bijbeltekst een plaats van ontmoeting wordt.

Het kijken naar een film volgt een parallel parcours. Herkenning en ontroering kunnen ons uitdagen om onze horizon te verbreden. Het witte doek kan een plaats van ‘ontmoeting’ worden waar we in onze diepste lagen worden aangesproken. Films zijn als sleutels voor de onbekende kamers in ons ‘levenshuis’.

Geestelijke Oefeningen in combinatie met film kunnen helpen om ons in die diepere lagen te laten ontmoeten door God. Om het ‘script’ van ons leven te laten inschrijven in Gods script. De combinatie van mediteren met een Schrifttekst en het bekijken van een film helpt ons om in stilte op verhaal te komen bij God.

Praktisch

​Hoe gaan we te werk?
Iedere avond kijken we een film. We maken vooraf de films niet bekend, om te voorkomen dat voorkennis de verwondering en de openheid in de weg staan. Aangezien het niet gaat om filmanalyse is er geen voor- en nabespreking. Na elke film krijgt eenieder de tijd voor persoonlijke bezinning en gebed. Daarnaast worden enkele Bijbelverhalen aangereikt die jou, in combinatie met de filmscènes, tot een dieper contact met God kunnen brengen. Voor wie dit verlangt, worden enkele tips gegeven over hoe te bidden. Het hele programma en de maaltijden vinden plaats in stilte.

Begeleiders:
Leo De Weerdt sj, hoofdaalmoezenier van de gevangenissen in Vlaanderen.
Nadia Rogatska, ziekenhuispastor en geestelijk begeleider
Bart van Emmerik sj, geestelijke begeleider en socius van de jezuïeten in de Lage Landen
Hilde Van Linden, medewerker Platform ignatiaanse spiritualiteit, Amsterdam

Data
Van woensdag 4 (18 u) tot zondag 8 november 2020 (13.30 u)

Kosten
€ 325 (overnachtingen, maaltijden, begeleiding inbegrepen)
Bovenop de prijs komt er € 11,32 verblijfstaks voor stad Gent.
Het totale bedrag komt dan op € 336
+ eventueel huur van handdoeken (€ 5,30)

Is deze kostprijs voor jou een belemmering of wil je een spreiding van de betaling, neem dan contact op.

Betaling via IBAN BE11 4478 6306 0148 BIC KREDBEBB​
met vermelding: ‘Filmretraite + je naam’

Praktische info
​Deze vierdaagse begint met een avondmaal op woensdag en eindigt na een warm middagmaal op zondag. Per deelnemer is er een kamer met aparte badkamer.
Er zijn slechts 50 plaatsen. De inschrijvingen worden vanaf 1 september 2020 geopend. Dat kan dan middels de knop hieronder.

​Voor vragen: contacteer ons via activiteiten@oudeabdij.be of +32 9 226 52 26

Twee weken voor de activiteit ontvangt u nog een brief met praktische info.

Bekijk de volledige agenda

Deel