Migratie en onderwijs

Universiteit Antwerpen twee (Engelstalige) publieke sessies over migratie en onderwijs; een avondlezing voor het brede publiek op donderdag en een onderzoeksseminarie op vrijdagnamiddag.

Universiteit Antwerpen twee (Engelstalige) publieke sessies over migratie en onderwijs; een avondlezing voor het brede publiek op donderdag en een onderzoeksseminarie op vrijdagnamiddag.

Naar aanleiding van een bijeenkomst van het SCRIBANI-netwerk in Antwerpen op 21 & 22 september, organiseert UCSIA, in samenwerking met CeMIS, aan de Universiteit Antwerpen twee (Engelstalige) publieke sessies over migratie en onderwijs; een avondlezing voor het brede publiek op donderdag en een onderzoeksseminarie op vrijdagnamiddag.

Lezing – Onthaal en ondersteuning van migranten
Tijdens de avondlezing op donderdag 21 september belichten Sabine Henry (UNamur), Milena Belloni (CeMIS, Universiteit Antwerpen) en Edith Piqueray (Universiteit Antwerpen) verschillende aspecten van de migratie- en vluchtelingenproblematiek. De verbanden tussen milieu en migratie, armoede en duurzaamheid leveren complexe vraagstukken op voor wetenschap en beleid. Het onderzoek van Sabine Henry in West-Afrika, de Filippijnen en Ecuador illustreert dit. De recente vluchtelingenstromen rond de Middellandse Zee roepen ook de vraag op naar de migratie-ervaring van vrouwen. Het onderzoek van Pastore & Belloni legt dit bloot en pleit voor een gender-sensitieve aanpak. Hoe studenten uit het hoger onderwijs een leerervaring opdoen door ondersteuning te verlenen aan nieuwkomers en vluchtelingen in het secundair onderwijs vormt het onderwerp van de laatste lezing door Edith Piqueray.

Onderzoeksseminarie – Onderwijs voor vluchtelingen in Vlaanderen
In het onderzoeksseminarie op vrijdag 22 september gaan Brigitte Vermeersch (VRT), Stiene Ravn (CeMIS, Universiteit Antwerpen) en Rilke Mahieu (CeMIS, Universiteit Antwerpen) dieper in op de integratie van nieuwkomers en vluchtelingen in het onderwijs in Vlaanderen. Via praktijkverhalen en onderzoeksbevindingen analyseren we de bestaande aanpak, nieuwe noden en vernieuwende initiatieven.
Daarbij hebben we oog voor de leerervaring van de doelgroep, maar ook van de steunverlener. De Vlaamse situatie wordt aangegrepen als een case in practice voor burgerschapseducatie, het onderwerp van de volgende SCRIBANI-conferentie in september 2018.

Praktisch

Wanneer? 
Lezing: 21 september 2017, 18.00 uur tot 20.00 uur 
Onderzoeksseminarie: 22 september 2017, 14.00 uur tot 16.00 uur

Waar? 
Universiteit Antwerpen 
Stadscampus – Hof van Liere 
Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Deelnemen? 
Deelname is gratis, maar vergeet niet om je vooraf in te schrijven.

Meer info? 
Download de e-Folder of surf naar www.ucsia.org. 

Bekijk de volledige agenda

Deel