Naar de grenzen – panelgesprek UCSIA op 16 oktober

16 oktober Antwerpen
Naar de grenzen - panelgesprek UCSIA op 16 oktober

Hoe kunnen we via onderwijs mensen aan de rand van de samenleving bereiken? Panelgesprek van UCSIA op maandag 16 oktober 2023.

Hoe kunnen we via onderwijs mensen aan de rand van de samenleving bereiken? Panelgesprek van UCSIA op maandag 16 oktober 2023.

‘Naar de grenzen gaan’ heeft altijd tot de kernopdrachten van de jezuïeten behoord. Dat is vandaag niet anders. Jezuïeten gaan actief op zoek naar de mensen bij de grenzen, dichtbij en veraf, letterlijk en figuurlijk. Dat werk willen we heel concreet voorstellen aan de hand van drie praktijken in het onderwijs. Dat was en is een van de domeinen waarin jezuïeten zich steeds hebben onderscheiden van andere ordes. Van bij hun ontstaan zagen ze het potentieel in van onderwijs als emancipatorische schakel in de maatschappij.

We richten ons op drie kwetsbare groepen in onze samenleving die vandaag de dag met verschillende uitdagingen geconfronteerd worden: jongeren, gevangenen en vluchtelingen. De centrale vraag klinkt even eenvoudig als het antwoord complex is: ‘hoe gaat men met die uitdagingen om en hoe kan onderwijs daartoe bijdragen?’.

Een panelgesprek o.l.v. Nicolas Standaert sj (KU Leuven/ELC) met o.m. Bob Van de Putte (CEBECO), Eddy Van De Velde (Egied Van Broeckhovencollege), Bruno Standaert (JRS Belgium), en Gerlinde Verbist (docent korfvak ‘Community Service Learning’ – Universiteit Antwerpen).

Dit panelgesprek maakt deel uit van de lezingenreeks ‘Grote Vragen’ die UCSIA programmeert voor het stadsfestival ‘Barokke Influencers’.

Praktische informatie

Panelgesprek in het Nederlands
Wanneer?
Maandag 16 oktober 2023, 19.30 – 21.00 uur
Waar?
Universiteit Antwerpen – Hof van Liere
Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen
Deelnemen?
Je kan het panelgesprek gratis bijwonen, maar vergeet niet om je vooraf in te schrijven.

Bekijk de volledige agenda

Deel