Retraite: “Ga anders denken”

Maandag 7 tot 13 juni Oude Abdij Drongen
Retraite: "Ga anders denken"

Een vijfdaagse groepsretraite met inleidingen door jezuïet Dries van den Akker. Het thema Ga anders denken is ontleend aan het Marcusevangelie, waarover pater Van den Akker onlangs een boek schreef.

Een vijfdaagse groepsretraite met inleidingen door jezuïet Dries van den Akker. Het thema Ga anders denken is ontleend aan het Marcusevangelie, waarover pater Van den Akker onlangs een boek schreef.

Deze retraite met pater Dries van den Akker sj is een mooie gelegenheid om nader met Marcus kennis te maken. We zullen er oog voor krijgen hoe prachtig hij zijn evangelie heeft gecomponeerd. Spannend om te horen hoe de mensen in zijn evangelie (en wij met hen) gaandeweg ontdekken wie Jezus werkelijk is. Soms heeft Marcus er zelfbedachte woorden voor nodig. Jezus preekte: ‘Ga anders denken.’ Dat gold zeker voor zijn tijd. Maar wie weet ook wel voor onze tijd… en voor mij.”

Op pad met Ignatius van Loyola​

Je krijgt aanwijzingen en vragen om in de persoonlijke tijd mee aan de slag te gaan en zo je weg als mens en als gelovige te verdiepen. Je krijgt ook inspiratie mee uit het denken van Ignatius van Loyola. Deze liet ons zijn Geestelijke Oefeningen na, spirituele oefeningen en inzichten bedoeld om Jezus steeds beter te leren kennen en sterker te kiezen voor Zijn manier van leven.

​Dagelijks zijn er gebedsmomenten alsook de eucharistieviering, Er is mogelijkheid tot een persoonlijk gesprek met de begeleider of met een andere geestelijke begeleider van de Oude Abdij.
​De retraite (het hele programma, inclusief de maaltijden) verloopt in stilte. Alleen bij het avondmaal bij aankomst op 7 juni en bij het ontbijt de laatste dag, wordt er gepraat. Zo maak je ook samen de overgang van het gewone leven naar de stilte van de retraite en omgekeerd.

Dagorde (onder voorbehoud van kleine wijzigingen)

​8 u. Ontbijtbuffet
9.30 u. Spirituele inleiding
mogelijkheid tot gesprek met geestelijk begeleider
Koffie/thee
11.30 u. Eucharistieviering
12.15 u. Middagmaal
mogelijkheid tot gesprek met geestelijk begeleider
15 u. Spirituele inleiding
Koffie/thee
18 u. Avondmaal
20.30 u. Dagsluiting

Het hele programma verloopt in stilte.

Data:

Van Maandag 7 juni (18 uur – aankomst vanaf 16 uur) tot zondag 13 juni 2021 (9.30 uur, na het ontbijt)

Begeleiding: p. Dries van den Akker sj

Dries van den Akker sj (1945) is jezuïet en was van 1966 tot 2009 werkzaam in het lager en middelbaar onderwijs als docent godsdienst, catechese en levensbeschouwing in Nederland. Hij verzorgt een website over heiligen, www.heiligen.net, en is redacteur van Ignis Webmagazine. Hij woont in het noviciaatshuis in Birmingham (Verenigd Koninkrijk).

Kosten: 
€ 463 overnachtingen, maaltijden, begeleiding, kopies, stadstaks voor stad Gent (€2,83 per nacht) inbegrepen
+ eventueel huur van handdoeken (€ 5,40).

Zolang we door de coronacrisis nog niet met zekerheid kunnen zeggen of deze activiteit kan plaatsvinden, kun je wachten met betalen tot er groen licht komt van de overheid. Je krijgt op dat moment nog een bericht van ons. Zelf heb je dan geen kosten aan de inschrijving.

Is deze kostprijs voor jou een belemmering of wil je een spreiding van de betaling, neem dan contact op.

rekeningnummer Oude Abdij Drongen vzw:
IBAN BE11 4478 6306 0148
​BIC KREDBEBB
Vermeld: Retraite juni + je naam

Plaats: Oude Abdij Drongen, Drongenplein 26, B – 9031 Drongen (Gent) – reisroute

Info via activiteiten@oudeabdij.be of tel. +32 9 226 52 26

Inschrijven via de knop hierboven (opent in een nieuw venster) of het formulier hieronder. Uiterste inschrijfdatum: 20 mei 2021, tenzij volzet.
​Lukt dit inschrijven niet of twijfel je of het gelukt is, neem dan gerust contact op (zie Info).

Nog dit:

  • Deze dagen verlopen in stilte (de maaltijden ook).
  • Houd je van creatieve verwerking en heb je graag je eigen materiaal, breng dat dan gerust mee: tekenpapier, penselen, mengpotje, stiften (kortom: materiaal waar je graag mee werkt). Omwille van de Covid-19-maatregelen is de crearuimte van de Oude Abdij niet te gebruiken.
  • In het park van de Abdij en in de omgeving kun je goed wandelen. Gepast schoeisel is daarvoor wenselijk. Pantoffels of ander schoeisel voor binnen is dan ook aan te raden.
  • Je logeert in een kamer met een eigen badkamer.​
  • Bedlinnen (kussensloop, onderlaken en hoes voor een donsdeken) is aanwezig. Handdoeken kun je zelf meenemen of ter plaatse huren aan € 5,30
  • In de living kun je tussendoor of ’s avonds een frisdrank of biertje drinken. Dat reken je op het eind af aan het onthaal (contant of via payconiq)
  • Je inschrijving is pas definitief na betaling van de kostprijs èn de bevestiging van ons dat er nog een kamer beschikbaar is.
  • 14-20 dagen voor de activiteit ontvang je van ons nog een deelnemersbrief (per mail of via de post indien je geen mailadres opgaf) met meer info. Ontvang je die brief niet, neem dan zeker contact op!
  • Omwille van Covid-19-maatregelen krijg je een vaste plaats in de eetzaal, kapel en conferentiezaal. Het dragen van een mondmasker is verplicht in het hele gebouw, behalve in je kamer. Lees onze maatregelen via deze link.
Bekijk de volledige agenda

Deel