Retraite: midweek Geestelijke Oefeningen (3 dagen)

9 t/m 13 september Oude Abdij Drongen
Retraite: midweek Geestelijke Oefeningen (3 dagen)

Kom op adem, verdiep je gebed en je relatie met God. Deze midweek Geestelijke Oefeningen is echt iets voor jou.

Kom op adem, verdiep je gebed en je relatie met God. Deze midweek Geestelijke Oefeningen is echt iets voor jou.

De retraite duurt 3 dagen, van woensdag 9 (18 u.) tot zondag 13 september 2020 (9.30 u.)

Waaruit bestaat deze retraite?
Heb je niet veel tijd, zoek je een korte retraite of ben je benieuwd naar wat Geestelijke Oefeningen zijn? Zoek je een gids om je zoeken naar zinvol leven te ondersteunen? Wil je wel eens verkennen of deze manier van stiltebeleving en bidden met Bijbelteksten iets voor jou is?  Dan is deze GO midweek van 3 dagen misschien wel iets voor jou!

Deze persoonlijk begeleide, ignatiaanse retraite doe je samen met anderen. Er zijn geen gezamenlijke inleidingen. Je hebt een eigen begeleider, die je dagelijks individueel ontmoet. Viermaal per dag komt de groep samen: een korte ochtend- en avonddienst, een eucharistieviering, een uur stil gebed. Maaltijden verlopen in stilte. Het belangrijkste is je persoonlijk stil gebed.

De retraite duurt 3 dagen. Omdat Ignatius van Loyola niet van half werk hield, worden de 3 dagen steeds voorafgegaan door een avondmaal en overnachting en afgerond met nog een overnachting en ontbijt.

Geestelijke Oefeningen
Om sportman of –vrouw te worden moet je trainen. Als je vooruitgang wilt maken in het geestelijke is dit ook zo.
Ignatius van Loyola ontwikkelde een methode om op zoek te gaan naar God in alle dingen: de Geestelijke Oefeningen (GO). Deze zijn erop gericht om in de stilte te luisteren naar wat je ten diepste raakt. Als je je durft openen, kan je meer mens worden. De GO beogen je hart vrij te maken van wat je belemmert om écht te leven. Het is oefenen om de Liefde op het spoor te komen en zo je hart te laten omvormen.

Leven en bidden horen bij elkaar
Als je bidt doe je dit vanuit je leven: vreugde en verdriet, vragen en twijfels, verwachtingen en verlangens, Diepere levensvragen worden hierbij aangeraakt: Hoe sta ik in het leven? Waar leef ik voor? Wat vraagt de Liefde van mij? De GO kunnen ons dichter bij onszelf en zo bij God brengen.

Twee pijlers, een driehoek van communicatie
De GO steunen op twee pijlers: enerzijds het gebed met Bijbelteksten – in het bijzonder over Jezus – en je eigen leven; anderzijds de aanwezigheid van een tochtgenoot. Je begeleider luistert, bemoedigt en geeft nieuwe stof mee voor je gebed. Hij of zij heeft oog voor het gesprek tussen God en jou en helpt je via verdiepende vragen of aanwijzingen.

Praktisch

Data:
Woensdag 9 (18 u.) tot zondag 13 september 2020 (9.30 u.)
Dit zijn dus 3 volle dagen, voorafgegaan door een avondmaal en overnachting en op het einde nog gevolgd door een overnachting en ontbijt.

Begeleiders: 
Medewerkers van de Oude Abdij Drongen en het Platform Ignatiaanse Spiritualiteit (Amsterdam)

Kosten: € 319
Bovenop de prijs komt er € 11,32 euro verblijfstaks voor stad Gent (€ 2,83 per nacht).
​Het totale bedrag komt dan op € 330
+ eventueel huur van handdoeken (€ 5,30)

Is deze kostprijs voor jou een belemmering of wil je een spreiding van de betaling, neem dan contact op.

rekeningnummer Oude Abdij Drongen vzw:
IBAN BE11 4478 6306 0148
​BIC KREDBEBB
Mededeling: ‘GO 3-daagse + je naam’

Aanmelden en inschrijven:
Schriftelijk aanmelden vóór 1 september 2020 bij Renate Cauwels via renate.cauwels@oudeabdij.be, of tel. +32 (0)9 226 52 26
Bij aanmelden ontvang je een formulier dat je ons ingevuld terugbezorgt. Op basis hiervan wordt een begeleider voorgesteld. Samen wordt er gekeken of jouw vraag en ons aanbod overeenkomen. Het is je begeleider die de inschrijving definitief maakt. Het praktische wordt verder door Renate geregeld.

Nog dit…

  • Deze dagen verlopen in stilte (de maaltijden ook)
  • Hou je van creatieve verwerking en heb je graag je eigen materiaal, breng dat dan gerust mee: tekenpapier, penselen, mengpotje, stiften (kortom: materiaal waar je graag mee werkt).
  • In het park van de Abdij en in de omgeving kun je goed wandelen. Gepast schoeisel is daarvoor wenselijk.
  • Je logeert in een kamer met eigen badkamer.​
  • Bedlinnen (kussensloop, onderlaken en hoes voor een donsdeken) is aanwezig. Handdoeken kan je huren ter plaatse (€5,30) of zelf meebrengen.
  • Een extra sjaal of fleece is altijd aangenaam om de koude gangen van de Abdij te trotseren.
  • Je inschrijving is pas definitief na betaling van de kostprijs èn de bevestiging van ons dat er nog een kamer en begeleider beschikbaar is.
  • 14-20 dagen voor het weekend ontvang je van ons een digitale brief met verdere info over je verblijf en de reisroute. Ontvang je die brief niet, neem dan zeker contact op via activiteiten@oudeabdij.be
Bekijk de volledige agenda

Deel