Verstrooiingen

Hoe ga je om met verstrooiingen als je bidt?

Lees verder
Verstrooiingen

Hoe ga je om met verstrooiingen als je bidt?

Wat je nooit moet doen bij verstrooiingen, is ze met man en macht willen bestrijden en van je afzetten. Maak je vooral niet kwaad of wordt niet ongelukkig, want dan geef je juist toe aan de moeilijkheid : je vergroot zo de middelpuntvliedende kracht. Verstrooiingen zijn als stoorzenders die de golflengte van het diepe gebed doorkruisten. Blijf er rustig bij en wees eerlijk. We kunnen onderscheid maken tussen verschillende soorten van verstrooiingen.

  1. Er zijn verstrooiingen die te wijten zijn aan externe factoren : radio, telefoon, straatlawaai, gesprekken in de kamer naast je… Doorgaans is het vrij makkelijk om hier een oplossing voor te vinden. De ervaring leert nu eenmaal dat stilte en rust echt wel bevorderlijk zijn om te komen tot gebed.
  2. Een andere soort verstrooiingen werd door Theresia van Lisieux de “vlindertjes” genoemd. Het zijn gedachten of fantasieën die plots komen binnenvliegen, zonder reden en eigenlijk ook zonder gewicht of belang voor de dynamiek van je gebed. Je kan ze best meteen vriendelijk maar kordaat naar buiten loodsen en verder gaan met je gebed.
  3. Er zijn verstrooiingen die je naar de Heer toe kunnen brengen. Een zieke die je nauw aan het hart ligt, een of andere noodsituatie in de wereld, dichtbij of veraf, een opdracht die je moet uitvoeren. Waarom er niet mee naar de Heer gaan? Maak van dit soort verstrooiingen gebed en blijf op zo’n moment niet vasthouden aan de Schrifttekst die je voorbereid hebt. Als je te veel aan je eigen gebed vasthoudt, zoals jij het je had voorgesteld, riskeer je bij verstrooiingen verkrampt te reageren en dan is het nog meer je eigen krampachtigheid die je uit het gebed zal halen dan de verstrooiingen zelf.
  4. Zo ook  kan het zijn dat een bepaalde vraag of een voorstelling regelmatig, te pas of te onpas, opduikt in je gebed en dat je die op het eerste zicht als onaangenaam of storend ervaart : het gezicht van persoon met wie je in onmin leeft, een ervaring die je pijn heeft gedaan… Het terugkomen van deze verstrooiing kan betekenen dat de Heer, in je biddende hart, je uitnodigt om deze situatie aan Hem voor te leggen en ze tot voorwerp te maken van je gebed.