Jezuïeten grappen

Jezuïeten grappen, humor en spiritualiteit, Nikolaas Sintobin sj, Averbode, 2013, 96 p, ISBN 9789031737536 

Lees verder
Jezuïeten grappen

Jezuïeten grappen, humor en spiritualiteit, Nikolaas Sintobin sj, Averbode, 2013, 96 p, ISBN 9789031737536 

Voorwoord, door Mark Rotsaert sj

Dit boekje is grappig en ernstig tegelijk. Het vertelt in een heldere en prettige taal hoe jezuïeten leven, bidden en werken. Het is een prima inleiding op de spiritualiteit van de jezuïeten, op hun wijze van doen. Nikolaas Sintobin, zelf jezuïet, weet goede informatie te combineren met een vlotte verhaaltrant. Het verhaal loopt als een trein. Je leert er heel wat over Ignatius van Loyola en de eerste jezuïeten, maar evenzeer over wie de jezuïeten zijn vandaag. In twintig kleine hoofdstukjes behandelt hij wezenlijke elementen uit de ignatiaanse spiritualiteit, zoals bijvoorbeeld: het leven in spanningsvelden, de innige godsverbondenheid, de vorming tot vrijheid en sociale inzet, de jezuïtische gehoorzaamheid, de begeleiding van jongeren en volwassenen, enz. In die spiritualiteit is ook paus Franciscus gevormd. Misschien herken je wel een en ander?

De auteur is thans actief als internetpastor. Hij heeft verschillende jaren in het onderwijs gestaan in Parijs en in Antwerpen, begeleidt Geestelijke Oefeningen, en heeft ervaring van verschillende jezuïetencommunauteiten.

Elk hoofdstuk begint met een jezuïetengrap. De auteur brengt uit het reservoir van grappen over religieuzen oud en nieuw te voorschijn. Misschien is het een kwaliteit van een jezuïet dat hij met zichzelf kan lachen. Humor zal meestal één aspect uit het leven van mensen uitvergroten waardoor het enigszins lachwekkend wordt. Maar humor zal nooit kwetsen. Bovendien is humor belangrijk voor een gezond geestelijk leven, aldus de beroemde Dictionnaire de Spiritualité, uitgegeven door de Franse jezuïeten. Nikolaas Sintobin is dus in goed gezelschap! Geniet van deze jezuïetengrappen en neem ze niet al te ernstig…

Mark Rotsaert sj