36ste AC viert eucharistie in St-Pietersbasiliek

za 08 okt 2016 Jezuïeten / Wereldwijd /
36ste AC viert eucharistie in St-Pietersbasiliek

220 jezuïeten door de Heilige Poort

220 jezuïeten door de Heilige Poort

Op vrijdag 7 oktober 2016, moesten de leden van de algemene congregatie en hun medewerkers vroeg opstaan. Aan het begin van deze dag maakten ze de korte wandeling van de generale curie naar de Sint-Pieter. Het regende hard: was het de zegen uit de hemel die op hen neerkwam?

Heilige Deur

Ze gingen eerst door de Heilige Deur, geopend vanwege het Jaar van de Barmhartigheid. Dit jubileumjaar, afgekondigd door paus Franciscus, begon op 8 december 2015 en zal binnenkort eindigen, op 20 november 2016, het feest van Christus Koning. Deze traditie van de Heilige Deur en het jubileumjaar verwijst in de eerste plaats naar Jezus zelf – in Johannes 10:9 lezen we hoe Hij zegt: “Ik ben de deur; wie door Mij binnenkomt, zal gered worden.”De symboliek van de deur houdt ook de uitnodiging in om een ​​stap voorwaarts te zetten en om iets achter te laten. Dit proces is zinvol op het moment dat de jezuïeten zich voorbereiden om een nieuwe generale overste te kiezen.

Stoel van Petrus

Vervolgens vierden ze de eucharistie in de “Kapel van de Cathedra” of de “Kapel van de Stoel van Petrus”. Het venster dat een voorstelling geeft van het licht uitgestort door de Heilige Geest, past perfect in het kader van de algemene congregatie. De kapel bevindt zich direct achter het hoofdaltaar van de basiliek. Pater Bienvenido Nebres, het oudste lid van de congregatie, was de hoofdcelebrant.

In zijn korte preek onderstreepte hij de overeenkomsten tussen Petrus’ ervaringen met Jezus en die van ons, Jezus’ metgezellen. Pater Nebres verwees naar de plaats waar we waren, de basiliek van Sint-Pieter in Rome, en naar de basiliek van Sint-Pieter in Gallicantu in Jeruzalem. Hij herinnerde ons aan de scène waarin Petrus ontkent Jezus te kennen, gevolgd door die van diep berouw na het erkennen van zijn fout, en die van het ontbijt op de oever van het meer waar Jezus, na zijn opstanding, zijn leerlingen voor uitnodigde. Wat uit de drie taferelen naar voren komt – en ons kan inspireren – is Jezus’ liefde voor zijn discipelen. Wij worden uitgenodigd om deze liefde te beantwoorden zoals Petrus deed: “Heer, u weet alles, u weet dat ik van u houd.” Op deze eerste vrijdag van de maand worden we uitgenodigd om ons eigen hart te laten raken door de liefde van het hart van Jezus.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel