Allerzielen in Amsterdam: herdenking van gestorven vluchtelingen

Allerzielen in Amsterdam: herdenking van gestorven vluchtelingen

Viering voorgegaan door Jan Stuyt sj

Viering voorgegaan door Jan Stuyt sj

Elk jaar wordt in Amsterdam op 2 november, Allerzielen, in het openbaar een viering gehouden ter nagedachtenis aan de vluchtelingen die zijn overleden aan de Europese buitengrenzen.

23.000 doden

Volgens recent onderzoek stierven er tussen 2000 en 2013 zeker 23.000 vluchtelingen tijdens hun tocht naar Europa. Ze verdronken in zeeën of rivieren of kwamen om door honger en ontberingen. Alleen al in 2014 zijn volgens de International Organisation for Migration meer dan 3000 vluchtelingen omgekomen aan de Europese grenzen. Dat betekent dat per dag bijna tien mannen, vrouwen of kinderen sterven tijdens hun vlucht naar Europa.

De Europese Unie en de rechten van vluchtelingen

Door de verbeterde grensbewaking kiezen vluchtelingen noodgedwongen voor de gevaarlijkste routes. Geen enkele van de belangrijke Europese instellingen die zich met migratie bezig houden doet een poging om zicht te krijgen op het dodelijke effect van Europees grensbeleid. Amnesty International riep eerder dit jaar de EU op om het redden van mensenlevens prioriteit te geven en niet de bewaking van haar grenzen.

Voor meer informatie

IOM rapport ‘Tracking Lives Lost During Migration

The Migrants Files: https://www.detective.io/detective/the-migrants-files

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel