Als virtueel geen deugd meer is

wo 09 apr 2014 Varia /
Als virtueel geen deugd meer is

Frans van Bladel-Essayprijs 2014 van "Streven"

Frans van Bladel-Essayprijs 2014 van “Streven”

Sinds een jaar of vijftien is ‘virtueel’ een van de meest gebruikte woorden in de Nederlandse taal. Maar het tegenwoordige gebruik herinnert in niets aan de oorspronkelijke betekenis van het woord. Oorspronkelijk immers stond ‘virtueel’ voor  manhaftig – het Latijnse ‘vir’ betekent ‘man’ – of dapper. Deze betekenis werd in de loop van de tijd verbreed tot deugdelijk in algemene zin. Wat we in het Nederlands ‘deugdethiek’ noemen, heet in het Engels dan ook ‘virtue ethics’. Het hedendaagse gebruik van het woord ‘virtueel’ doelt daar echter evenmin op. Maar als virtueel geen deugd meer is, wat is het dan wel? Wat bedoelen we met het woord, welke vragen roept het op, welke associaties wekt het?

De redactie van Streven roept je op om rond het thema Als virtueel geen deugd meer iseen boeiend en prikkelend essay van 3.000 tot 4.000 woorden te schrijven. Welke invalshoek je kiest, welke invulling je aan dit essay wilt geven, is aan jou. De tekst dient toegankelijk te zijn voor een breed, niet-gespecialiseerd publiek. Daarom is een uitgebreide reeks verwijzingen niet gewenst. Het essay dient in het Nederlands te worden geschreven, en mag niet eerder elders zijn gepubliceerd.

Deelname aan de Frans Van Bladel Essaywedstrijd staat open voor auteurs die geboren zijn op of na 1 januari 1981. Voor de beste inzending looft Streven een prijs van € 500 uit, en het winnende essay wordt gepubliceerd in Streven. De jury onder voorzitterschap van Maarten Van Alstein, bestaande uit Maud Vanhauwaert en Manu van der Aa als deskundigen van buiten de redactie, en uit Annemarie Estor en Ludo Abicht als leden van de redactie van Streven, kan eventueel ook een tweede en derde prijs toekennen, beide van € 250. De sluitingsdatum van deze essaywedstrijd is 10 augustus 2014. De uitslag wordt in februari 2015 bekendgemaakt.

Inzendingen kunnen per e-mail als attachment in MS-Word worden gestuurd naar: streven@skynet.be. In het bericht dienen in het kort ook de personalia van de auteur te worden vermeld (naam, geboortedatum, adres).

Website tijdschrift Streven

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel