Amerikaanse jezuïeten geven grond terug aan indianen

zo 14 mei 2017 Gerechtigheid / Jezuïeten / Wereldwijd /
Amerikaanse jezuïeten geven grond terug aan indianen

500 hectaren teruggegeven aan Sioux

500 hectaren teruggegeven aan Sioux

Na 130 jaar krijgen de Sioux-indianen ruim 500 hectare grond terug van de jezuïeten

De Amerikaanse jezuïeten geven na bijna 130 jaar ruim 500 hectare grond in Rosebud, het reservaat van de Sioux in South Dakota, aan de indianen terug. De teruggave moet tegen eind mei 2017 rond zijn.

De gronden werden in 1880 door de Amerikaanse regering aan de jezuïeten toegewezen om er kerken en kerkhoven op te richten. Volgens jezuïet John Hatcher, voorzitter van de Sint-Franciscusmissiepost van de jezuïeten, werden in het indianenreservaat al snel 23 missieposten opgericht. Naarmate het platteland ontvolkte, werden vele missieposten overbodig. Kerken werden gesloten en de missieposten verlaten.

Dit is een kans om deze gronden terug te geven aan de oorspronkelijke bewoners van Lakota, waaronder de sioux van Rosebud, de rechtmatige eigenaars van deze gronden, zegt pater Hatcher. De indianen kunnen deze gronden gebruiken voor landbouw, gemeenschapsprojecten, maar ook voor godsdienstige doeleinden. De stam van de Rosebud Sioux telt ongeveer 25.000 mensen. Daarvan leven er nog 15.000 in het reservaat.

Met dank aan Kerknet

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel