Aqua Viva – een nieuw huis voor oudere jezuïeten in Nederland

di 17 jul 2018 Jezuïeten /
Aqua Viva – een nieuw huis voor oudere jezuïeten in Nederland

Ruim een jaar geleden verhuisden 55 oudere jezuïeten en zeventig medewerkers naar een nieuw huis in Nijmegen, Aqua Viva. Intussen is er een dynamische communauteit ontstaan.

Ruim een jaar geleden verhuisden 55 oudere jezuïeten en zeventig medewerkers naar een nieuw huis in Nijmegen, Aqua Viva. Intussen is er een dynamische communauteit ontstaan.

In de Nederlandse kerkprovincie besloten de bisdommen en de verschillende ordes en congregaties om in 1968 hun eigen filosofie- en theologieopleidingen te sluiten, en in plaats daarvan vijf nieuwe instituten te beginnen waarin zou worden samengewerkt. Onze theologie-opleiding werd verkocht, en is nu onderdeel van de Universiteit Maastricht. Haar School of Business and Economics is er gehuisvest. Onze filosofie-opleiding – het Collegium Berchmanianum in Nijmegen – werd een communauteit voor oudere jezuïeten.

Gedurende de decennia sinds dat moment ontwikkelde het Berchmanianum zich tot een professionele zorginstelling die niet alleen gebruikt werd ten bate van onze eigen bejaarde broeders en paters, maar ook gastvrijheid bood aan leden van andere (mannelijke) religieuze families. Maar het huis was niet voor dit doel gebouwd. En dit werd, hoe mooi en sfeervol het gebouw ook was, in toenemende mate een probleem.

Plezierig wonen en professionele zorg

Hoe moest dit probleem opgelost worden? Een grondige renovatie werd overwogen. Het kopen of bouwen van iets nieuws waren opties. Uiteindelijk werd tot dat laatste besloten. Een nieuwbouwproject in de Nijmeegse wijk Brakkenstein werd overgenomen, op een paar honderd meter afstand van ons oude gebouw. Begin december 2016 verhuisde de communauteit Sint Jan Berchmans met haar 55 leden en ruim 70 medewerkers naar het nieuwe huis Aqua Viva. Wij leven hier nu dus ruim een jaar, en zeer tot onze tevredenheid. Het is een heel mooi huis waarin het plezierig wonen is en dat alle faciliteiten heeft, nodig voor het kunnen verlenen van professionele zorg.

En de verhuizing van de communauteit is niet de laatste ontwikkeling die wij hier doormaken. Ons gebouw is een complex dat uit verschillende delen bestaat. De kern ervan wordt gevormd door het gebouwdeel dat onze communauteit bewoont. Maar daaromheen bevinden zich 24 appartementen met twee eigen ingangen, die verhuurd zullen worden. Ook aan leken. De eerste nieuwe bewoners zijn er inmiddels ingetrokken. Bovendien zijn ook vrouwelijke religieuzen deel uit gaan maken van onze communauteit. Naast deze nieuwe groepen bewoners zullen een huisartsenpraktijk en een apotheek zich in het complex gaan vestigen. Allemaal tekenen van het zeer dynamische huis dat wij zijn.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel