Begrafenis Pater Kolvenbach in Libanon.

do 15 dec 2016 Jezuïeten / Wereldwijd /
Begrafenis Pater Kolvenbach in Libanon.

°1928 +2016

°1928 +2016

Op zaterdag 26 november 2016 overleed in het ziekenhuis Hotel Dieu de France in Beiroet onze medebroeder Peter-Hans Kolvenbach, voormalig algemeen overste van de Sociëteit van Jezus,  op de leeftijd van 87 jaar. Hij was er enkele dagen tevoren opgenomen. De uitvaart in Jamhour was druk bezocht, er waren meer dan 800 aanwezigen.  Hoofdcelebrant was pater Dany Younès, de provinciaal van het Nabije Oosten. De preek werd gehouden door Arturo Sosa, de nieuwe Algemene Overste. De nuntius las een boodschap voor van Paus Franciscus en de kardinaal-patriarch van de Maronieten voerde het woord. Er waren verschillende bisschoppen van meerdere kerken en van andere katholieke ritussen. Pater Generaal beklemtoonde in zijn preek de “creatieve trouw” die pater Kolvenbach gebruikte als leidraad voor zijn beleid. De uitvaart vond plaats op de verjaardag van Pater Kolvenbach. Hij is begraven op hetzelfde kerkhof waar Michael Brenninkmeijer te ruste is gelegd.

De avond te voren was er een avondwake in de kerk Saint Joseph, naast de jezuïetenresidentie in Beiroet, waar ook het kantoor is van de Jesuit Refugee Service. Dit JRS-kantoor werkt voor Libanon, Syrië, Jordanië, Afghanistan en Irak. Paul Brouwers leidde de avondwake waarin Tom Sicking vertelde dat pater Kolvenbach streng was voor zichzelf, maar gul voor anderen. Vanuit Nederland was een schoonzus gekomen, samen met haar zoon, neef Hans Kolvenbach. In de kerk van St Joseph is in een raam pater Nikolaas Kluiters afgebeeld, omgekomen in Libanon in 1985.

Op vrijdag 2 november 2016 werd Pater Kolvenbach herdacht in de Gesù-kerk in Rome. Hij is waarschijnlijk de eerste Algemene Overste van de jezuïeten die niet gestorven is in Rome. Pater Arturo Sosa, de net verkozen nieuwe algemene overste, was hoofdcelebrant en onder de concelebranten was pater Adolfo Nicolas, de voorganger van pater Sosa. 

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel