Bevelhebbersstaf Willem van Oranje en de jezuïeten

di 20 jun 2017 Jezuïeten / Leuk /
Bevelhebbersstaf Willem van Oranje en de jezuïeten

Aanwinst voor het NMM

Aanwinst voor het NMM

Bevelhebbersstaf van Willem van Oranje komt naar het NMM

Tijdens het Staatsbezoek aan het Vaticaan op 22 juni a.s. ontvangt Hedwig Saam, directeur Nationaal Militair Museum (NMM), uit handen van de Koning, een bevelhebbersstaf (baton) van een aanvoerder van het Opstandelingenleger van Willem van Oranje. De baton met zilverbeslag draagt het wapen van Willem van Oranje en er is geen ander exemplaar van bekend. De baton is volgend jaar exclusief te zien in het NMM.

Slag op de Mookerheide
De baton is hoogstwaarschijnlijk gedragen door een Nederlandse bevelhebber die deelnam aan de Slag op de Mookerheide in 1574. Het was Willems broer Lodewijk van Nassau die de Nederlandse opstandelingen leidde in de voor hen zo rampzalig verlopen veldslag.

De Baton
Na de nederlaag op de Mookerheide, waarbij Lodewijk en zijn broer Hendrik van Nassau sneuvelden, kwam de baton in handen van de zegevierende Spanjaarden en vervolgens in de nalatenschap van de Spaanse legeraanvoerder Luis de Requesens, die van 1573 tot zijn dood in 1576 landvoogd van de Nederlanden was. Bij het uitsterven van de Requesens ging het familiearchief in 1921 over naar de Jezuïeten. Die hebben de documenten overgedragen aan het Spaans Nationaal Archief in Catalonië, maar niet de baton, omdat het archief geen objecten accepteert. Het bestaan van de baton was bij weinigen bekend. Zowel de Nederlandse ambassade bij de Heilige Stoel als het NMM waren onafhankelijk van elkaar op het spoor van de baton gekomen.De huidige Generaal Overste van de jezuïeten, Arturo Sosa Abascal SJ, bevestigde dat de baton in hun bezit was en stemde ermee om hem in bruikleen te geven. Zodoende wordt de baton van Oranje nu door Sosa zelf overhandigd aan de huidige Willem (Alexander) van Oranje die de baton overhandigt aan Hedwig Saam.

Tentoonstelling ‘Willem’
De baton is een van de absolute topstukken van de tentoonstelling ‘Willem’ die eind april 2018 opent en is exclusief in het NMM te zien. De tentoonstelling loopt tot en met oktober 2018.

Nationaal Militair Museum
Het Nationaal Militair Museum (NMM) is hét museum over de betekenis van de krijgsmacht voor Nederland in het heden, verleden en de toekomst. Het museum belicht deze betekenis aan de hand van verhalen, activiteiten en actuele exposities die je bijblijven. Kijk voor meer informatie op www.nmm.nl

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel