Begeleiding van echtparen in complexe huwelijkssituaties

vr 14 dec 2018 Spiritualiteit /
Begeleiding van echtparen in complexe huwelijkssituaties

Het nieuwe nummer van Cardoner verdiept vragen over moeilijke huwelijkssituaties, ons lichaam en onze diepe verlangen, in het licht van de ignatiaanse spiritualiteit.

Het nieuwe nummer van Cardoner verdiept vragen over moeilijke huwelijkssituaties, ons lichaam en onze diepe verlangen, in het licht van de ignatiaanse spiritualiteit.

Cardoner is een verdiepend tijdschrift over de ignatiaanse spiritualiteit. De eerste bijdrage van het nieuwe nummer gaat over begeleiding van echtparen in een complexe huwelijkssituaties. Het artikel gaat in op de vraag hoe de Geestelijke Oefeningen behulpzaam kunnen zijn. In het licht van Amoris laetitia.

De tweede bijdrage gaat over onze diepe verlangens. Zuster Luisa Curreli is lid van de congregatie van de Zusters van Onze Lieve Vrouw van het cenakel, een congregatie die zich inzet voor de verdieping van het geloof in het bijzonder door middel van retraites. Ze schreef haar artikel Wees niet bang voor je diepe verlangens! in het kielzog van de recente jongerensynode.

Geestelijke Oefeningen in het dagelijks leven

Bijdrage drie gaat dieper in de op vraag of je het gebedstraject van de Geestelijke Oefeningen ook kunt doen in het dagelijks leven, in plaats van in een dertigdaagse stilteretraite. Het antwoord is ja. ‘Het leven moet niet gezien worden als een hinderlijke onderbreking, maar juist als het landschap waarbinnen de retraitant zijn geestelijke weg volgt. Zijn eigen dagelijks leven wordt dan werkelijk de wereld van de Oefeningen.’ (Zou je de Geestelijke Oefeningen ook willen doen in het dagelijks leven? Kijk hier voor de mogelijkheden.)

Houd je van de kerk? De kerk die geen droomkerk is? Nikolaas Sintobin sj verkent die vraag en zoek naar wegen om meer van die kerk te gaan houden. Hij gaat daarvoor in de leer bij Ignatius van Loyola.

En dan is er nog de boeiende vraag naar de rol van het lichaam binnen de Geestelijke Oefeningen. Volgens Norbert Jorch heeft de ignatiaanse spiritualiteit betrekking op de hele mens, niet alleen op zijn geest. Het verband tussen het lichaam en de Geestelijke Oefeningen ligt echter niet voor de hand. 

Neem een abonnement

Deze artikelen (en nog vele anderen) kun je lezen op www.cardoner.eu. Een jaarabonnement kost vijftien euro. Dan ontvang jaarlijks drie exemplaren in de brievenbus. Vraag hem hier aan.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel