Chinezen brengen hulde aan missionaris Matteo Ricci

do 08 jun 2023 Jezuïeten / Wereldwijd /
Chinezen brengen hulde aan missionaris Matteo Ricci

Chinese katholieken hebben een beeld van de Italiaanse jezuïet en missionaris uit de zestiende eeuw Matteo Ricci geschonken aan de kathedraal van Macerata.

Chinese katholieken hebben een beeld van de Italiaanse jezuïet en missionaris uit de zestiende eeuw Matteo Ricci geschonken aan de kathedraal van Macerata.

Staatssecretaris van de Heilige Stoel kardinaal Pietro Parolin heeft in de San Giovannikathedraal van de Midden-Italiaanse stad Macerata de beelden onthuld van de Italiaanse missionaris en jezuïet Matteo Ricci en zijn Chinese medestander en bekendste bekeerling Paolo Xu Guanqi. Die laatste raakte later in zijn vaderland bekend als een belangrijke wetenschapper en premier. Hij kreeg ook een plaats in alle Chinese geschiedenisboeken.

Erkenning voor Ricci

De twee beelden zijn een geschenk van de Chinese katholieken als teken van erkenning voor de activiteiten van de Italiaanse China-missionaris Ricci. Het idee voor het geschenk, als teken van vriendschap en uitwisseling, ontstond in 2011 toen een team Chinese geleerden uit Shangai op bezoek kwam in Macerata. De priester, die met de Chinese delegatie was meegereisd, zag toen de twee lege nissen in de kerk.

Matteo Ricci reisde in 1582 naar de Portugese nederzetting Macau, als aanzet tot zijn zendingswerk in China. Hij bestudeerde de Chinese taal en gebruiken en was een van de eerste westerse geleerden die het Chinese schrift en Klassiek Chinees onder de knie kreeg. In 1584 maakte Ricci de eerste wereldkaart in Europese stijl in het Chinees. Wellicht was hij ook medeauteur van een Portugees-Chinees woordenboek. In 1601 werd hij uitgenodigd om adviseur te worden van het keizerlijke hof van de Wanli-keizer, waarmee hij de eerste westerling was die de Verboden Stad in Peking mocht betreden. Ricci stierf op 11 mei 1610 op 57-jarige leeftijd in Peking en werd volgens de Chinese gebruiken voor buitenlanders in Macau begraven.


Verder lezen

Jezuïet Matteo Ricci verrichtte als missionaris in China baanbrekend werk voor de ontmoeting tussen Oost en West en de interreligieuze dialoog. Nicolas Standaert sj staat in dit drieluik stil bij diens leven en betekenis.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel