De 36ste Algemene Congregatie door lens sociaal apostolaat

do 05 okt 2017 Gerechtigheid / Wereldwijd /
De 36ste Algemene Congregatie door lens sociaal apostolaat

Bilbao, 22-23 september 2017

Bilbao, 22-23 september 2017

Gedelegeerden van het sociaal apostolaat van de jezuïeten kwamen op 22 en 23 september 2017 bij elkaar in Bilbao. Ze zochten naar samenhang van het sociaal apostolaat met ecologie, spiritualiteit en dachten na over de onderlinge samenwerking in Europa.

De vergadering begon met korte, realistische en bemoedigende rapporten van negen gedelegeerden. Voor onze regio werden twee recente projecten voorgesteld. De opvang van niet-begeleide minderjarige asielzoekers in de gebouwen van onze communauteit in Mechelen. En het project ‘service learning’, in samenwerking het Centrum voor Levensbeschouwing & Detentie en de KU Leuven (met de medewerking van medebroeders werkzaam in het intellectuele apostolaat en enkele medebroeders werkzaam inhet sociaal apostolaat).

Naast gedelegeerden van het sociaal apostolaat waren aanwezig: Peter Rozic sj, de nieuwe delegaat van Europa en het Nabije Oosten en Xavier Jeyaraj sj, de SJES secretaris, alsook enkele medewerkers van sociale projecten in de Spaanse provincie.

Wat speelt in de verschillende provincies?

Er volgde een discussie over de 36ste Algemene Congregatie, gezien door de lens van het sociaal apostolaat. We probeerden een ruimer beeld te krijgen van het herstructureringswerk dat gaande is binnen de verschillende provincies, alsmede het beleid van de provincies inzake de sociale werken. We wisselden uit over het onderscheidingsproces dat momenteel plaatsvindt in verschillende provincies en over het belang van netwerken en samenwerken binnen Europa.

Wij ontdekten dat de zending binnen het sociaal apostolaat telkens opnieuw een persoonlijke bekering vereist. Net als de nood die er is aan een permanente bekering betreffende onze relatie met de ecologie – een bekering die gevraagd en aangemoedigd wordt door de paus en de Sociëteit van Jezus. Wij trokken tevens de conclusie dat, wanneer wij de samenwerking binnen het sociaal apostolaat willen cultiveren, er ook nood is aan bekering.

Het sociaal apostolaat is niet te sterk geseculariseerd

Patxi Alvarez sj, de voormalige SJES secretaris, gaf boeiende input over de spiritualiteit van het sociaal apostolaat. Hij weerlegde meteen ook de kritiek  dat het sociaal apostolaat van de jezuïeten in de recente kerkgeschiedenis te sterk geseculariseerd is geweest. Hij nodigde  ons uit na te denken over de spirituele bronnen van het sociaal apostolaat die terugvoeren op de Geestelijke Oefeningen van Ignatius en eveneens over de kenmerken van het sociaal apostolaat. 

De uitwisseling  over die thema’s ging gepaard met periodes van reflectie en gebed, met een bezoek aan een aantal sociale projecten van de jezuïeten in Bilbao (ALBOAN en Fundacion Ellacuria) en San Sebastian (Arrupe Etxea). Intussen mochten we genieten van de lokale pinchos (tapas) en van heerlijke Spaanse muziek.

Eten met ex-gedetineerden

Een van de ontmoetingen die ik niet snel zal vergeten was ons bezoek aan Arrupe Etxea, een onthaalgemeenschap in San Sebastian, waar we samen met de huisbewoners (mensen die pas de gevangenis hadden verlaten, enkele medebroeders, lekenmedewerkers en een diocesaan priester) de eucharistie vierden en nadien genoten van een heerlijk avondmaal en een rijke uitwisseling.

Tijdens onze volgende samenkomst in Milaan (9 tot 10 april 2018) willen wij – de jezuïeten die werkzaam zijn in het sociaal apostolaat – onze identiteit, de karakteristieken en de doelstellingen van onze zending verder uitdiepen. 

Wij verlangen ook de rijke dynamiek van de groep verder te zetten. José Ignacio Garcia (nieuwe directeur van JRS Europe) werd hartelijk bedankt voor het werk dat hij in de voorbije jaren verrichtte en voor zijn inzet om de groep van de gedelegeerden van het sociaal apostolaat te blijven stimuleren.

Leo de Weerdt sj

 

Hieronder een fotoimpressie van de bijeenkomst

 

 

 

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel