De eerste universitaire promotie van studenten-vluchtelingen

De eerste universitaire promotie van studenten-vluchtelingen

Mogelijk gemaakt door de Jesuit Refugee Service

Mogelijk gemaakt door de Jesuit Refugee Service

Na jaren planning en hard werken in barre omstandigheden, heeft een eerste groep van achtenveertig vluchtelingen gesponsord door de Vluchtelingendienst van de jezuïeten (JRS) gepromoveerd aan de universiteit. De gepromoveerde vluchtelingen namen deel aan een innoverend online Diploma in humane wetenschappen opgezet door JRS en Jesuits Commons Higher Education at the Margins.

Het eerste promotiefeest had plaats op 23 september 2013 in het Kakuma kamp, in Kenia. Vijfentwintig vluchtelingen ontvingen er hun diploma geaccrediteerd door de Regis Universiteit in Denver, Colorado. Het tweede promotiefeest vond plaats in het Dzaleka kamp in Malawi, waar drieëntwintig studenten promoveerden.

Dit is een ongelooflijk moment voor deze vluchtelingen, voor hun familie en hun gemeenschap. Nadat ze gedwongen werden te vluchten op zoek naar veiligheid, onderdak, voedsel en werk, leek de idee van de universiteit onbereikbaar. Het is een tocht van overleving naar hergeboorte, een transformatie in het leven van de vluchtelingen en hun gemeenschap. Te midden van conflicten en instabiliteit, biedt onderwijs de vluchtelingen intellectueel voedsel om hun leven weer op te bouwen. Dit programma bereidt niet alleen de deelnemers voor op een beroep, het heeft ook een blijvende impact op de hele gemeenschap. Hoger onderwijs vormt leiders, doordrongen van de waarden van sociale verantwoordelijkheid en rechtvaardigheid. Deze promotie dagen zijn historische gebeurtenissen“, zei Peter Balleis sj, de internationale directeur van JRS.

Hoger Onderwijs in de Marge, het initiatief van de jezuïeten, biedt vluchtelingen de gelegenheid hun geest te verruimen en hun gemeenschap te helpen. Het verbindt het beste van de nieuwe technologie met de jezuitische filosofie van de ignatiaanse pedagogie die de nadruk legt op het leren door ervaring, reflectie en evaluatie, actie en dienstbaarheid.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel