De meest bijzondere reizen van mijn leven

ma 26 mei 2025
De meest bijzondere reizen van mijn leven

Frédéric Lorgé, onthaalmedewerker in jezuïetenhuis Romero en Antwerps kapellid, was vlak na het overlijden van paus Franciscus en ook het weekend van de eerste mis van paus Leo XIV in Rome. Twee keer toeval, want de reizen waren al lang gepland. ''De meest bijzondere reizen van mijn leven."

Frédéric Lorgé, onthaalmedewerker in jezuïetenhuis Romero en Antwerps kapellid, was vlak na het overlijden van paus Franciscus en ook het weekend van de eerste mis van paus Leo XIV in Rome. Twee keer toeval, want de reizen waren al lang gepland. ”De meest bijzondere reizen van mijn leven.”

De kapellen van de Antwerpse kathedraal zijn lekengroepen verenigd rond een fysieke kapel in de kathedraal die de misvieringen bijwonen en een handje toesteken, bijvoorbeeld bij ophalingen of de communie. ”Vroeger waren het broederschappen, maar vrouwen zijn sinds 25 jaar ook toegelaten”, zegt Frédéric Lorgé. Hij was samen met nog een stuk of dertig Antwerpse kapelleden naar Rome gereisd deze week omdat het Vaticaan een feestdag voor alle kapellen wereldwijd organiseerde.

“Door de omstandigheden is dit samengevallen met de inauguratie-mis van de paus”, geniet Frédéric nog na. “Een buitenkans. We waren al om 6 uur zondagmorgen aan het Sint -Pietersplein en konden nog stoelen bemachtigen vóór de obelisk, in het voorste deel. Na drie uur wachten zagen we ineens op de grote schermen de pausmobiel het Sint-Pietersplein oprijden. De paus is op drie meter van mij gepasseerd. Er was een sfeer van extase, zeker bij een groep zusters die wat verderop zat. “De paus vermeldde in de preek Oekraïne en Gaza en riep op tot eenheid, ook binnen de kerk. “Ik vermoed dat dit een boodschap is voor de kleine, zeer conservatieve fractie binnen de Kerk die wat aan het stoken is.”

De meest bijzondere reizen van mijn leven

Applaus voor Zelensky
Op de eerste rij zaten koning Filip en koningin Mathilde, die ze af en toe voorbij zagen komen op het grote scherm. Premier Bart De Wever kwam voorbijgelopen toen ze na de mis een hapje zaten te eten in een restaurant in de buurt. “Hij riep ‘smakelijk’ naar ons. Zelensky was er ook. Op een gegeven moment was hij op de grote schermen te zien terwijl een lied werd gezongen. Hier en daar begonnen mensen te applaudisseren en toen gingen de schermen op zwart. Ik weet niet of dat toeval was dan wel dat de regie ingreep.”

Op het misboekje prijkte de afbeelding van een Vlaams wandtapijt, wat zo in het boekje vermeld stond. Er waren misboekjes voor de 250.000 aanwezigen op het plein en vierhonderd priesters deelden de communie uit, zegt Frédéric. “Knap gedaan. Alles verliep ook vlekkeloos.”

“Er was een sfeer van extase, zeker bij een groep zusters die wat verderop zat”

 

Franciscus groeten
Frédéric was al een weekje in Romé geweest eind april omdat hij toen samen met een bevriende priester de heiligverklaring zou bijwonen van Carlo Acutis, een diepgelovige Italiaanse jongen die op 16-jarige leeftijd overleed aan leukemie in 2006.” Die kon toen niet doorgaan omdat paus Franciscus net was overleden. Ook dat waren heel speciale dagen in Rome. Eerder deze week waren we te gast op een receptie in de schitterende residentie van de Belgische ambassadeur bij de Heilige Stoel, Bruno van der Pluijm.”

De Antwerpse kapelleden wilden zondagmiddag nog het graf van Franciscus gaan groeten in de basiliek van Santa Maria Maggiore. “Maar naar het schijnt is er een massa volk aan het aanschuiven. Dat gaan we waarschijnlijk niet doen.”

Door Dirk Hendrikx | GVA

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel