Deze jezuïet deelt zijn ‘gebedskunst’ via sociale media

vr 24 mrt 2023 Jezuïeten / Varia /
Deze jezuïet deelt zijn 'gebedskunst' via sociale media

De Koreaanse jezuïet Gil Pedro Bae maakt iedere dag een tekening naar aanleiding van zijn Bijbelmeditatie. Die deelt hij op sociale media in de hoop de vreugde van het Evangelie te verspreiden.

De Koreaanse jezuïet Gil Pedro Bae maakt iedere dag een tekening naar aanleiding van zijn Bijbelmeditatie. Die deelt hij op sociale media in de hoop de vreugde van het Evangelie te verspreiden.

Gil Pedro Bae sj ziet dat kunst een belangrijke betekenis heeft in zijn roeping. In feite maakte tekenen altijd deel uit van zijn leven. Als kind leerde hij kalligrafie en op de universiteit studeerde hij architectuur. Hij werkte twee jaar in een architectenbureau voordat hij toetrad tot de Sociëteit van Jezus in Korea.

Hoewel hij al lang tekent, begon hij pas na zijn eerste geloften zijn gebeden in beelden uit te drukken. “Eerst tekende ik een eenvoudig tafereel met een 4B potlood in een klein schetsboek. En ik schreef ook iets over de afbeelding ernaast. Zo zijn er 23 jaar verstreken”, vertelt hij.

Sinds 2000 heeft pater Young Gil 3.000 tekeningen gemaakt. Vanaf 2021 begon hij elke dag op A4-formaat te tekenen, die hij dan inscande en archiveerde. Zo kon hij dagelijks zijn gedichten en tekeningen posten op Facebook en Instagram.  

“Er was een tijd dat ik niet in staat was te tekenen omdat ik het druk had, omdat ik moe was gedurende de periode van mijn apostolaat. Maar als ik één dag niet teken, ga ik vervolgens dagen, weken, maanden door zonder te tekenen. Dus is het belangrijk voor mij om elke dag te tekenen. Want voor mij is tekenen een vorm van gebed.”

Onlangs begon hij een YouTube-kanaal genaamd “Een gebed tekenen”. Daar nodigt hij kijkers uit om te reflecteren over de evangelielezing van de dag aan de hand van zijn tekeningen en gedichten.

Pater Young Gil beantwoordt enkele vragen over zijn kunstcreaties.

Deze jezuïet deelt zijn 'gebedskunst' via sociale media 2

Welk medium en techniek gebruik je?

“In het begin tekende ik vooral potloden. Ik gebruikte lange tijd geen kleur. De uitdrukking in zwart-wit beelden voelde goed aan. Daarna heb ik pennen en inkt gebruikt en werkte ik met graveertechnieken. Onlangs heb ik tekeningen gemaakt met sumi-inkt van inktsteen. Ik doe eerst water op een aquarelpapier en vervolgens teken ik met de inkt. Om eerlijk te zijn, ik ben niet erg goed in tekenen. En ik ben ook niet goed in het schrijven van gedichten. Daarom maak ik een tekening en schrijf er vervolgens uitleg bij. Of, ik schrijf een gedicht en maak er nadien een tekening over om mensen te helpen het te begrijpen. Nu ik dit 23 jaar doe, lijkt het erop dat ik mijn eigen stijl heb ontwikkeld.”

Welke rol speelt kunst in uw roeping als priester?

“Mijn kunstzinnige activiteiten zijn vergelijkbaar met mijn gebedsmomenten. Ik heb mijn vrienden gevraagd mij de vraag te stellen: “Gil hoeveel tekeningen heb je de laatste tijd gemaakt?” Die vraag is namelijk hetzelfde als “Hoe vaak heb je de laatste tijd gebeden?”

Ik zou zeggen dat mijn kunst moet voortvloeien uit gebed. Dat wil zeggen, mijn kunstcreatie is de vrucht van mijn gebed.”

“Ik denk dat elke jezuïet elke dag intensief bidt en ik denk dat iedereen een andere manier heeft in het uitdrukken van zijn gebed. De uitdrukking van mijn gebed is het maken van tekeningen en het schrijven van gedichten.”

Wat inspireerde je om videoreflecties te maken met je kunst?

“Ik maakte me zorgen over het starten van een YouTube-kanaal. Er staan al zoveel briljante video’s op YouTube en er is veel informatie beschikbaar. Waarmee zou ik mensen van dienst kunnen zijn, en wie? Ik was bang dat ik alleen maar video’s zou toevoegen die mensen vermoeiend zouden vinden. Dus besloten we met de leden van het Ignatius Media team van de Koreaanse jezuïetenprovincie mijn werkproces te laten zien in een eenvoudige en aangename video. Het Evangelie, dat het motief is van de tekening, het proces van het tekenen en het voorlezen van gedichten over de tekening zijn samen gemonteerd tot een video van 100 seconden. Middels het door gebed verkregen beeld, wil ik iedereen de tijd geven om op een comfortabele manier 100 seconden stil te staan en te bidden.”

Deze jezuïet deelt zijn 'gebedskunst' via sociale media 1

Jullie zijn het zout der aarde en het licht van de wereld. Bezinning op Mattheüs 5:13-16.

Waarom denkt u dat kunst belangrijk is in ons geloofsleven?  

“Ik denk dat bidden een expressie is. Dat wil zeggen, ik druk mijn hart uit tegenover God. Ik denk dat het proces om Gods genade, gevoelens en emoties op mijn manier aan de wereld uit te drukken allemaal gebed is. Sommige mensen drukken die gevoelens uit in liederen, dans, schilderijen en gedichten. Het maakt niet uit of het een manier is die wij geen kunst zouden noemen. Het is belangrijk dat we iets wat we in onze relatie met God hebben ervaren, kunnen delen met onze naasten. Dus ik denk niet dat de manier of vorm van expressie belangrijk is, wel de relatie met God die wordt uitgedrukt door fundamenteel gebed.”

Wat zou u zeggen tegen getalenteerde jongeren? Hoe kunnen zij hun talent gebruiken om God te eren?  

“We worden geboren met unieke talenten. Die kunnen we versterken door ze als iets kostbaars te beschouwen of ze verliezen door ze te negeren. Wat wil jij doen met je eigen unieke talent? Wie wil je zijn? Over deze vragen dien je ernstig na te denken. Met je talent kun je of God eren, of het gebruiken als instrument voor jezelf. Je zal moeten kiezen wat je wilt. Het is waardevol als het talent dat je gekregen hebt, gedeeld kan worden om anderen vreugde te brengen, in plaats van het alleen voor jezelf te houden.  Ik droom en bid voor een wereld waarin veel mensen samen gelukkiger kunnen worden door te delen.”

Je kunt de dagelijkse gebedstekeningen van pater Young Gil Bae volgen op Facebook, Instagram en YouTube.

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel