“Die koude stal ben jezelf”: Pierre Favre sj over het kerstfeest

wo 25 dec 2013 Jezuïeten / Spiritualiteit /
"Die koude stal ben jezelf": Pierre Favre sj over het kerstfeest

Een kerstervaring van de nieuwe jezuïetenheilige

Een kerstervaring van de nieuwe jezuïetenheilige

Op dinsdag 17 december 2013 verklaarde Paus Franciscus Pierre Favre sj heilig. Pierre Favre was een van de eerste gezellen van Ignatius en erg beslagen in de onderscheiding van de geesten. Niet alleen in de terugblik. Maar ook op het ogenblik zelf. Zo kon ook een een ervaring van troosteloosheid voor hem een opstap worden naar nieuwe troost.

 

Hieronder beschrijft Favre wat hem overkwam, 571 jaar geleden in de vroege kerstmorgen, vlak voor hij ging communiëren. Even kort als indrukwekkend.

 

25 december 1542 in Mainz

 

"Tijdens de eerste mis voelde ik me voor de communie helemaal koud en ik was bedroefd geen beter voorbereide verblijfplaats te hebben.

 

Een levendige geest kwam toen naar mij en gaf mij dit antwoord dat gepaard ging met een inwendig gevoel van toewijding dat mij tot tranen toe bewoog : “dit is de betekenis van Christus die naar een stal komt; want, zo je reeds erg vurig was geweest, dan zou je in deze ervaring niet de menselijkheid van je Heer gezien hebben; want geestelijk zou je niet zo geleken hebben op die stal.

 

Ik werd dus getroost in de Heer zelf omdat Hij zich verwaardigde om binnen te komen in zo’n kille verblijfplaats. Wat mij betreft, ik had liever gehad dat ze mooi versierd was geweest om daarin troost te vinden; ”maar ik zag in welke omstandigheden de Heer gehuisvest was en dat gaf me troost. Indien het mij dus, om goede redenen, geweigerd wordt om in mijzelf het gedrag en de houding aan te treffen die ik zou willen hebben ten aanzien van mijn God, Jezus, Zijn moeder of Zijn heiligen, moge ik door de genade verkrijgen om te zien en te voelen welke Zijn houding en gedrag zijn ten aanzien van mij.”

 

Memoriale 197

 

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel