Doe het tegenovergestelde! Ignatiaanse tips voor beter leven in tijden van corona

za 20 nov 2021
Doe het tegenovergestelde! Ignatiaanse tips voor beter leven in tijden van corona

Hoe de ignatiaanse spiritualiteit kan helpen om beter te leven als het moeilijk gaat.

Hoe de ignatiaanse spiritualiteit kan helpen om beter te leven als het moeilijk gaat.

Ons gevoelsleven hebben we niet in de hand. Het is in belangrijke mate iets dat ons overkomt. Tot op zekere hoogte, kan je gevoelens echter ook managen. Het kan je helpen toch rust te vinden, ook in crisistijden. Ignatius van Loyola leert hoe spirituele discipline kan helpen een gelukkiger mens te worden.

Een leerschool in het bewust omgaan met gevoelens

Gevoelens hebben iets chaotisch. Je kan de indruk krijgen dat je de hulpeloze speelbal bent van iets dat je overstijgt. Dit geldt in het bijzonder in tijden van (corona)crisis. Tegelijk is het mogelijk op een constructieve wijze om te gaan met je gevoelens. Het is iets dat je kan leren.

Ignatius van Loyola was hier specialist in. De ignatiaanse spiritualiteit is één leerschool in het bewust omgaan met gevoelens. Dit begint met het luisteren naar je gevoelens en er zodoende vertrouwd mee raken: tijd nemen om te luisteren naar wat zich afspeelt in je hart. Of je dit al of niet doet hangt af van jezelf. Het is een keuze. Onderscheidend in het leven staan vraagt spirituele discipline.

Drie stelregels

In zijn YouTube-lezing schetst Nikolaas Sintobin sj drie stelregels om met je gevoelens om te gaan als het leven zwaar valt, bijvoorbeeld in tijden van (corona)crisis.

  1. Word je bewust van je gevoelens
  2. Geef voorrang aan positieve gevoelens
  3. Laat je niet meeslepen door negatieve gevoelens

Bekijk de lezing van Nikolaas Sintobin sj hier

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel