Een papierloze 36e A.C. van de jezuïeten

vr 07 okt 2016 Jezuïeten / Leuk / Wereldwijd /
Een papierloze 36e A.C. van de jezuïeten

Een keuze voor ecologie

Een keuze voor ecologie


We ontmoetten pater Agnelo Mascarenhas S.J., hij komt uit Goa, maar woont en werkt nu al enkele jaren in de curie in Rome. Hij is de ondersecretaris van de Sociëteit van Jezus en als zodanig nauw betrokken bij de voorbereiding van de Algemene Congregatie (AC). We wilden meer weten over één van de meest innovatieve aspecten van deze AC – het gebruik van tabletcomputers in de aula door de deelnemers voor het grootste deel van hun werk.

Pater Agnelo, waar kwam het idee van het gebruik van tablets vandaan? 

Het kwam van de generale overste zelf; hij staat achter de beslissing van de orde van een aantal jaar geleden om de zorg voor het milieu een hoge prioriteit te geven. Zouden we geen AC kunnen organiseren waarbij veel minder papier zou worden gebruikt? We keken naar verschillende alternatieven en het werd duidelijk dat de beste oplossing het gebruik van elektronische apparaten was. Omdat de aula werd verbouwd, meenden we dat er ook moderne systemen voor het vertalen en voor het geluid moesten worden geïnstalleerd. We denken dat we op de juiste manier op deze uitdagingen ingegaan zijn door het gebruik van tablets in te voeren en door enkele andere aanpassingen.

Welke voordelen had u in gedachte?
Het eerste was, uiteraard, verminderd papierverbruik - en het werkt! We vroegen de deelnemers hoeveel van hen een papieren exemplaar van het verslag De statu wilden hebben – een document van meer dan twintig pagina’s over de situatie van de jezuïetenorde. Slechts 38 van de 220 hebben hierom gevraagd. Bovendien wilden we meer efficiëntie: het langsgaan van de presentielijst kan nu zeer snel gebeuren – wanneer een afgevaardigde arriveert, meldt hij zich door een druk op een knop op zijn tablet. Belangrijker is dat bij elektronisch stemmen de resultaten onmiddellijke zichtbaar zijn op het scherm. Dit geeft zelfs een licht en vermakelijk aspect aan de “aula ervaring”. En verder hebben we minder kabels in de zaal, geen microfoons op de tafels en draadloze apparatuur voor de vertalingen.

Welke uitdagingen hebt u moeten overwinnen?

In eerste instantie wilden we de microfoon van de tablets ook gebruiken als microfoon voor publieke interventies in de aula, maar dat werkte niet. Er was namelijk steeds een seconde vertraging tussen de spreker en de transmissie van zijn stem via het audiosysteem en dit leidde tot een echo die nogal storend was. Uiteindelijk hebben we moeten kiezen voor draadloze microfoons die worden doorgegeven door de leden van de AC tijdens deze interventies. Uiteindelijk hebben we nu dus twee draadloze systemen in de aula: één voor het reguliere werk, inclusief de stemmingen, en één voor simultaanvertaling. In de praktijk betekent dit dat wanneer je gebruik maakt van de vertaling op het moment dat je moet stemmen, je moet overschakelen naar het andere wifi systeem. Een andere uitdaging was dat het voor sommige deelnemers de eerste keer was dat ze een tablet in handen kregen en dat vroeg enige aanpassing en een paar dagen om te wennen. Natuurlijk waren er ook enkele technische problemen zoals in elk nieuw elektronisch systeem, maar na een paar dagen kunnen we zeggen dat we de meeste hiervan hebben opgelost.

Hoe zit het met de veiligheid? Zijn wifi systemen niet kwetsbaar voor indringers?

De wifi die we gebruiken voor de vertaling is beveiligd met een coderingssysteem. De stem van de vertalers kan niet worden opgevangen door andere apparaten dan de tablets in de aula die speciaal zijn geconfigureerd; dit is veiliger dan het FM systeem dat we eerder gebruikten. Verder gaat alles via onze eigen servers. Google, die bepaalde apps voor ons installeerde, ging ermee akkoord dat deze niet werden aangesloten op een van hun systemen of servers. Via de tablets is er geen toegang tot het Internet.

Is dit een dure oplossing?

Rekening houdend met het feit dat tablets bedoeld zijn om te worden gebruikt voor vertalingen, documenten en om veiligheidsredenen, vonden we dit niet alleen de beste oplossing maar ook goedkoper. Uiteindelijk zijn de globale kosten veel lager dan het gebruik van papier en de traditionele oplossingen.

Bent u tot dusver tevreden over uw beslissing om tablets gebruiken?

Ja, zeker. Er waren een paar tablets met configuratieproblemen. De gebruikers moesten een aantal aanpassingen aanbrengen. Je bespeurt een zekere opwinding in de aula – het werkt!

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel