Film over priester Joseph Wrésinsky, stichter ATD vierde wereld

do 04 okt 2012 Varia /
Film over priester Joseph Wrésinsky, stichter ATD vierde wereld

Wordt vertoond op Canvas op zaterdag 13 oktober 2012 om 14u

Wordt vertoond op Canvas op zaterdag 13 oktober 2012 om 14u

“Ik heet Joseph, Joseph Wresinski. Ik woon in een voorstad van Parijs tussen gezinnen die mij op een pijnlijke manier herinneren aan mijn jeugd. We leven op elkaar gepakt in de vele krottenwijken rond de steden. Als we in het nieuws komen, stellen ze ons voor als onaangepaste, ongeletterde vluchtelingen. De vuile snoeten van de kinderen zorgen voor minachting en angst. Ik ben hier aalmoezenier. Ik woon tussen de mensen. Maar ik weet dat alles wat ik onderneem nutteloos is zolang ze afhankelijk blijven van liefdadigheid. Daar had ik als kind het meeste onder geleden. Het was vernederend altijd je hand op te moeten houden. Ik kon het niet verdragen dat ik anders was.”

 

  • Film wordt vertoond op Canvas op zaterdag 13 oktober 2012 om 14u.

 

Joseph, de rebel

Dit zijn de openingszinnen van de speelfilm ’Joseph, de rebel – van wanhoop tot verzet’, geïnspireerd aan een periode uit het leven van Joseph Wresinski, de grondlegger van de Internationale Beweging ATD Vierde Wereld. Het verhaal speelt zich af eind jaren vijftig, begin jaren zestig in een sloppenwijk net buiten Parijs, in Noisy-le-Grand. Het aangrijpende van de film is dat hij laat zien wat de personages drijft. We zien hun onderlinge tegenstellingen, hun gevoelens, hun hoop en hun lijden onder de meeste erbarmelijke omstandigheden, die het gevolg zijn van sociale uitsluiting en armoede.

’Die verdomde pastoor’

De realisatie was in handen van Caroline Glorion, een journaliste, filmmaakster en schrijfster, die al voor het overlijden van Joseph Wresinski met hem en zijn medewerkers verschillende projecten opzette. Glorion werkt voor de Franse televisie en snijdt in haar talloze reportages vooral onderwerpen aan rond mensenrechten. Ze heeft vele andere films op haar naam staan.

Meer dan honderd personages doen mee in deze film, die zich voor een groot deel afspeelt in een realistisch nagebouwd decor van de krottenwijk in Noisy. We zien er Père Joseph, gespeeld door Jacques Weber, in zijn strijd met de autoriteiten, maar ook met de gezinnen, die hem in eerste instantie als een bedreiging zien. “Die verdomde pastoor maakt het nog erger, straks staat de politie hier. (…) Als hij ons blijft opruien zal er controle komen.” Maar Joseph weet de meeste bewoners van het kamp en later ook veel mensen daarbuiten te overtuigen. Jongeren uit verschillende landen komen hem helpen, en ook onder anderen Geneviève De Gaulle-Anthonioz, een nicht van Generaal De Gaulle, die zijn medestander zal blijven in het gevecht om de samenleving te dwingen tot verandering.

  • Hieronder een documentaire over de samenwerking met mensen in armoede om de film te realiseren
Bekijk alle nieuwsberichten

Deel