Franciscus legt uit wat de kern is van het jezuïetenleven en waarom hij geen paus wilde worden

Franciscus legt uit wat de kern is van het jezuïetenleven en waarom hij geen paus wilde worden

Paus praat vrijuit met kinderen

Paus praat vrijuit met kinderen

Op vrijdag 7 juni 2013 ontving Paus Franciscus 9.000 leerlingen, leerkrachten en ouders uit de jezuïetencolleges van Italië en Albanië.

Paus Franciscus legt uit waarom hij jezuïet geworden is en wat de kern is van het jezuïetenleven. Hij legt ook uit waarom het geen goed idee is om paus te willen worden.

Hieronder kan u enkele videobeelden bekijken en vindt u de Nederlandse vertaling van de vragen en de antwoorden.

Paus Franciscus: Wat heeft me de kracht gegeven om jezuïet te worden? Het is het feit van missionaris te zijn. Naar buiten te gaan, deel te nemen aan de zendingen, Jezus Christus verkondigen. Daar gaat het net om in onze spiritualiteit. Telkens opnieuw er op uit trekken en het Evangelie verspreiden, eerder dan rustig opgesloten te blijven binnen onze structuren die vaak oude structuren zijn.

Meisje: Wilde u Paus worden? Paus Franciscus: Weet je, iemand die echt paus wil worden, is iemand die niet zo goed zorg draagt voor zichzelf. En God wil dat niet. Neen, ik wilde geen paus worden.

Jongen: Hoe bent u gekomen tot de beslissing, niet om paus te worden, maar wel  om een pastor te worden. Wanneer heeft u beslist om jezuïet te worden? Vond u het niet moeilijk om uw familie en vrienden achter te laten?

Paus Franciscus: Luister, dat is altijd moeilijk. Altijd. Voor mij was het moeilijk. Het is niet makkelijk. Maar er zijn ook heel mooie momenten. Jezus helpt je en geeft je vreugde. Maar er zijn moeilijke momenten waar je je alleen voelt, droog, zonder inwendige vreugde. Er zijn ogenblikken die lastig zijn, van inwendige duisternis. Die bestaan. Maar het is zo mooi om Jezus en zijn pad te volgen. Het is een kwestie van eenevenwicht dat je toelaat om verder te gaan. En dan komen de mooie ervaringen eraan.
 

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel