De kern van het geloof is: God is

ma 04 jan 2021
1

Zijn boek God of surprises was een wereldwijde bestseller (meer dan 250.000 verkochte exemplaren). Jezuïet Gerard W. Hughes over geloven en God vinden in alle dingen.

Zijn boek God of surprises was een wereldwijde bestseller (meer dan 250.000 verkochte exemplaren). Jezuïet Gerard W. Hughes over geloven en God vinden in alle dingen.

Maar God is in àlle dingen

‘Omdat wij God verdrongen hebben naar een uithoek in ons bewustzijn, maakt Hij geen deel uit van ons dagelijks leven. Maar God is in àlle dingen’, zegt jezuïet Gerard Hughes in dit interview tegen Lucette Verboven. Over dit inzicht schreef hij een boek ‘God of surprises’, dat een bestseller werd.

Hughes kwam uit een familie die getekend was door het lijden: zijn vader was vaak depressief, beide zussen pleegden zelfmoord en hijzelf had last van depressieve neigingen. Precies daarom stelde Lucette Verboven hem de meest prangende vragen zoals ‘Hoe kunnen we God ontmoeten, ook als het leven ons tegenzit en we getroffen worden door ziekte en lijden? Wat is ons geloof ons dan nog waard?

Hughes was iemand die vragen stelde die kerkmensen vaak ongemakkelijk maakten. Zijn zoektocht ging naar het oneindige mysterie van God in wie “we leven en bewegen en ons wezen hebben.” (een van zijn favoriete zinnen).

Noodzakelijkerwijs verstrikt in een mysterie

Gerry (zoals hij genoemd werd) wist hoe beperkend religie kan zijn. Hij hield ervan om Martin Buber te citeren dat “niets zo het gezicht van God maskeert als godsdienst.” Gerard Hughes moedigde zijn lezers aan om dit feit over henzelf te erkennen; namelijk dat we noodzakelijkerwijs verstrikt raken in een mysterie dat veel groter is dan wij en onze structuren. Als de zoektocht naar dat ultieme mysterie de zoeker in conflict zou brengen met die structuren, is dat een prijs die het waard is om te betalen en dat ondervond hijzelf verschillende keren.

Toen hij wist dat hij kanker had, trok hij zich terug op een klein, sober kamertje van de jezuïeten in Bournemouth. Een anekdote die hij vertelde, blijft Lucette bij: Tijdens een of andere sessie, stelde iedereen zich voor met zijn diploma’s. Hij kwam als laatste aan de beurt en hij stelde zichzelf als volgt voor: ‘I am a unique creature of God’!

In het jaar dat hij stierf, 2014, kwam er van hem nog een boek uit: ‘Cry of Wonder’ dat de volgende profetische woorden bevat: ‘We zitten vandaag in een ernstige crisis, niet alleen van de kerk, maar van het hele menselijke ras. We hebben een prachtige technische ontwikkeling gezien, maar we zijn losgeslagen. We hebben de link verloren tussen de woorden die we gebruiken en wat we eigenlijk doen. Een gevaarlijke situatie, ze kan ons bestaan uitwissen.’

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel