Gevel jezuïetenkerk Mechelen (Bruul) gerestaureerd

zo 20 dec 2015 Jezuïeten /
Gevel jezuïetenkerk Mechelen (Bruul) gerestaureerd

Inzegening Maria-beeld

Inzegening Maria-beeld

Op zondag 20 december 2015 werd het gerestaureerd Mariabeeld aan de gevel van de jezuïetenkerk Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaal in de Bruul te Mechelen plechtig ingezegend door Paul Van Looy sj, overste van de plaatselijke jezuïetengemeenschap, in aanwezigheid van de jezuïetenprovinciaal Pater Johan Verschueren sj.

De gevel van de kerk, gebouwd in 1664 door Lucas FAYDHERBE (Mechelen, 1617-1697), werd vorig jaar gerestaureerd. Het beeld in de nis van de gevel, in Avesnes-steen uit het midden de 18e eeuw, vermoedelijk gesculpteerd door Theodoor VERHAEGEN (Mechelen, 1700-1754), werd zopas gerestaureerd.

Maria, met maansikkel aan haar voeten, (cf. Apoc. 6) wordt er afgebeeld met de scepter van het goddelijk gezag in de ene hand, terwijl zij met de andere hand Jezus helpt de wereld te verlossen. De jonge Jezus verplettert met zijn kruisstaf de kop van de slang van het kwaad, die zich tussen de rotsen van de aarde een weg baant. De verlossing gebeurt onder de kracht van Gods Geest, gesymboliseerd door de duif in een stralenkrans.

De restauraties werden uitgevoerd in opdracht van het “Jezuïetenhuis van Leliëndaal”, met subsidiëring door het agentschap “Onroerend Erfgoed” van de Vlaamse Overheid en begeleid door de dienst “Monumentenzorg”, schepen Greet Geypen, van de Stad Mechelen. De gevel werd gerestaureerd door de firma Renotec (Geel), begeleiding Eveline De haes, de beeldengroep door Geneviève Hardy (Antwerpen), begeleiding Sofie Stevens.

Bij de korte plechtigheid van de inzegening van dit prachtig Mariabeeld dankte Paul Van Looy sj. alle burgers van de stad Mechelen die hadden bijgedragen tot deze geslaagde restauratie in de vernieuwde Bruul.

Na het zingen van het lied "O, Maria die daar staat" baden de aanwezigen nog volgend gebed:

 

Maria, begenadigde,

behoed met uw stille zorg de rusteloze voorbijgangers voor elk gevaar

en bid om zegen voor de bewoners van deze stad.

Jezus, Kind van Maria, Kind van mensen,

kijk welwillend neer op allen die in deze stad opgroeien;

versterk hun jeugdig enthousiasme

en hun blijde inzet voor goede projecten.

Heilige Geest, oorsprong van leven,

bron van alle goedheid,

zegen alle gezinnen, versterk de zieken en lijdenden,

inspireer de bestuurders van deze stad

en schenk vrede en welzijn aan al haar bewoners.

Amen!

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel