Een samenvatting van de ignatiaanse spiritualiteit die zalig makkelijk leest

Een actuele samenvatting van de ignatiaanse spiritualiteit die zalig makkelijk leest

Nieuwsgierig naar de jezuïeten? We zoomen in op enkele trefzekere boeken over jezuïeten en hun spiritualiteit. Deel I: Het jezuïetenantwoord op (bijna) alle vragen – spiritualiteit voor het echte leven, van James Martin sj.

Nieuwsgierig naar de jezuïeten? We zoomen in op enkele trefzekere boeken over jezuïeten en hun spiritualiteit. Deel I: Het jezuïetenantwoord op (bijna) alle vragen – spiritualiteit voor het echte leven, van James Martin sj.

Als mensen geïnteresseerd geraken in jou als jezuïet, bedelven ze je onder een hoop vragen: ‘Waarom heb je dit leven gekozen? Zijn jezuïeten wel katholiek? Wat is de zin van het celibaat? Mogen jullie je werk zelf kiezen…?’

De lichte stijl van de auteur maakt dat deze vuistdikke klepper zich zalig makkelijk laat lezen

Op veel van die vragen geeft James Martin sj zijn persoonlijke antwoord in Het jezuïetenantwoord op (bijna) alle vragen. De lichte stijl van de auteur maakt dat deze vuistdikke klepper zich zalig makkelijk laat lezen. Veel verhalen zijn uit het (eigen) leven gegrepen en beklijven. Met dit boek biedt Martin een mooie en actuele samenvatting van de ignatiaanse spiritualiteit. 

Voor wie een spiritualiteit zoekt die geworteld is in het leven zoals het is…

Citaat uit Het jezuïetenantwoord op (bijna) alle vragen

“Enkele jaren geleden vertelde ik mijn geestelijk begeleider dat ik zo gefrustreerd was over het feit dat God niets leek te doen om mij te helpen dat ik schunnige taal gebruikte in mijn gebed. Op een avond was ik zo boos dat ik mijn vuisten balde en riep: ‘Waar blijft die @#$% hulp, God!?’ 

‘God verlangt je eerlijkheid, Jim.’

Sommige lezers zijn misschien gechoqueerd dat een priester dergelijke taal gebruikt en in het bijzonder in gebed. En ik dacht dan ook dat mijn geestelijk begeleider, de wijze en tedere jezuïet Damian, mij zou vermanen. Damian zei daarentegen: ‘Dat is een goed gebed’. Ik dacht dat hij aan het lachen was.

Jezuïet worden? Lees meer

‘Dat is een goed gebed omdat het eerlijk is’, zei hij. ‘God verlangt je eerlijkheid, Jim.’ Doordat ik eerlijk was geweest, had ik het gevoel dat God precies wist hoe ik mij voelde. Heb je ooit iets aan een vriend toevertrouwd en daarbij opluchting gevoeld? Het voelde aan alsof God mij nu beter kon begeleiden, net zoals een goede vriend. Of preciezer: ik kon God nu beter toelaten om mij te begeleiden.” (Hoofdstuk 6: Vriendschap met God, p. 148)

Over dit boek

Volgens de heilige Ignatius, de stichter van de jezuïetenorde, kun je God vinden in alle dingen. Elk element van het leven kan de mens tot God brengen. In dit boek toont James Martin sj hoe zoiets mogelijk is. Hij maakt daarbij gebruik van gebruiksvriendelijke voorbeelden, humoristische verhalen en anekdotes uit de heroïsche en inspirerende levens van jezuïetenheiligen en van gewone priesters en broeders.

Het boek helpt de lezer om de inzichten van Ignatius te vertalen naar de hedendaagse cultuur. De auteur toont aan hoe mensen God kunnen vinden in hun reële bestaanswereld van werk, liefde, lijden, beslissingen, gebed en vriendschap.

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

James Martin sj. Het jezuïetenantwoord op (bijna) alle vragen – spiritualiteit voor het echte leven (vertaling van Pascal Calu sj). Uitgeverij Averbode, 2016. 465 blz. € 23,00.

Bestel online vanuit België

Bestel online vanuit Nederland

Over de auteur

James Martin (1960) woont in Manhattan. Hij is auteur van verschillende boeken en een veelgevraagde commentator, niet alleen in de Verenigde Staten maar ook in Europa. Voor hij jezuïet werd, studeerde Martin aan de Wharton School of Business.

Hij schreef onder andere My Life with the SaintsJesus: A Pilgrimage, en Building a Bridge en Een brug bouwen – Hoe de katholieke kerk en de LHBT-gemeenschap kunnen bouwen aan een relatie van respect, begrip en fijngevoeligheid.

 

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel