Hoe is het met de jezuïeten in Homs, Syrië?

di 19 apr 2022
Hoe is de situatie voor de jezuïeten in Homs?

De Oostenrijkse jezuïet in opleiding Gerald Baumgartner loopt op dit moment stage in Homs, de plek waar pater Frans van der Lugt werd vermoord.

De Oostenrijkse jezuïet in opleiding Gerald Baumgartner loopt op dit moment stage in Homs, de plek waar pater Frans van der Lugt werd vermoord.

De residentie, waar Abuna Frans van der Lugt sj woonde en werkte, is springlevend. Er wonen vijf jezuïeten uit vijf verschillende landen (Polen, Frankrijk, Oostenrijk, Egypte en Syrië). Op dit moment ontplooien we daar de volgende activiteiten: catechese voor de jongeren van Homs tussen 6 en 26 jaar, de GCL Syrië is er aanwezig en er is sinds een paar jaar een cultureel centrum.

We bereiken zo’n 1000 jongeren

De graftombe van Abuna Frans is het hart van de residentie in de centrale tuin. Er komen bijna elke dag bezoekers. Naast de activiteiten direct op deze plaats, hebben we drie extra centra in Homs: één voor Jesuit Refugee Service met voornamelijk dagopvang voor kinderen, een centrum waar we psychologische en medische hulp bieden aan mensen in nood en er is Deir mukhalls (het klooster van de redder), waar we catechese geven en activiteiten organiseren voor universitaire studenten. We bereiken ongeveer duizend jongeren. Ook zijn er fraterniteiten voor ouderen en een verscheidenheid aan verschillende groepen.

Al Ard [een landbouwproject en opvang voor gehandicapte kinderen, opgericht door Frans van der Lugt, red.] is vandaag weer in gebruik. Er wordt wat landbouw bedreven, maar de beroemde wijnmakerij is helaas verwoest. Twee herstelde gebouwen kunnen we gebruiken voor weekends en kampen voor onze groepen. Daar organiseren we ook retraites met de Geestelijke Oefeningen. Het werk met gehandicapten is tot nu toe opgeschort.

Rampzalige economische situatie

De frontlinies zijn ver weg van ons, we  merken er niets van. Wat ons steeds meer in de problemen brengt, zijn de gestaag stijgende prijzen voor de meest elementaire goederen. Het is bijna onmogelijk om te overleven met een gewone baan. Gas, brandstof, diesel zijn schaars en duur. We hadden hier de strengste winter sinds dertig jaar. Ik ken mensen die hun huizen probeerden te verwarmen op een niet-conventionele manier en die stierven. De medische hulp is duur of niet beschikbaar. De economische situatie is dus rampzalig en wordt alleen maar erger.

Bekijk hieronder de aflevering die Kruispunt (KRO-NCRV) op 10 april 2022 over Frans van der Lugt uitzond, naar aanleiding van de Walk for Homs.

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel