Ignatiaans bidden, wat is dat?

vr 13 nov 2020 Jezuïeten / Kerk / Spiritualiteit /
Afbeelding van een vrouw die naar de horizon staart. Ignatiaans bidden, wat is dat?

“Doe mee aan de online retraite van www.ignatiaansbidden.org.” Maar wat wil dat zeggen, een ignatiaanse retraite? Internetpastor Nikolaas Sintobin sj geeft uitleg.

“Doe mee aan de online retraite van www.ignatiaansbidden.org.” Maar wat wil dat zeggen, een ignatiaanse retraite? Internetpastor Nikolaas Sintobin sj geeft uitleg.

Het woord ‘ignatiaans’ komt van Ignatius van Loyola, de stichter van de jezuïeten. In de ignatiaanse spiritualiteit staat het bidden met de Bijbel centraal. De Bijbel is het vertrekpunt voor ignatiaanse bidden; het luisteren, kijken, voelen en leven met de verhalen van de Bijbel. Dat is een eerste belangrijke component van ignatiaans bidden.

Een tweede component in ignatiaans bidden is je eigen leven, je eigen ervaringen. Die komen voortdurend in ontmoeting met de bijbelverhalen. In een ignatiaans gebed word je uitgenodigd om je eigen leven te plaatsen naast het verhaal van de Bijbel. Om te zien hoe het Woord van God spreekt, midden in jouw persoonlijke leven. 

Wat gebeurt er in je hart?

Welke gevoelens worden er in mij aangeraakt?

Naast de Bijbel en je eigen leven, speelt het hart een belangrijke rol in het ignatiaanse gebed. Ignatiaans bidden gaat niet over nadenken over de Bijbel, niet over bijbelstudie – hoe interessant en belangrijk dat ook kan zijn. Het gaat in de eerste plaats over: wat doet dat Woord van God, dat ik binnenlaat in mijn eigen leven, op het niveau van mijn hart? Welke gevoelens worden er in mij aangeraakt? Merk ik dat er iets van vreugde in mij bovenkomt als ik luister naar het Woord van God? Echte vreugde komt van God en als ik die ervaar in het gebed, zegt dat iets over waartoe God mij uitnodigt.

Ignatiaans bidden is luisteren naar het Woord van God, midden in mijn persoonlijke leven. Om te zien en te onderscheiden hoe God spreekt in mijn hart. 

Een online retraite, wat doe je dan?

De website www.ignatiaansbidden.org nodigt je uit om een online retraite te doen (tijdens advent en tijdens de 40-dagentijd). Wat wil dat zeggen? 

Een dynamiek die je helpt om werkelijk tot de kern te komen

Tijdens de online retraite ontvang je dagelijks een gebedsmail met daarin een aantal gebedssuggesties. Die suggesties helpen je stil te worden en te bidden. De mails van deze ignatiaanse online retraite zijn niet zomaar een opeenvolging van mooie uitnodigingen om tot diepe gedachten te komen. Nee, er zit een bepaalde beweging in. Een dynamiek die je helpt om werkelijk tot de kern te komen en je echt voor te bereiden op kerst of Pasen.

Met de gebedsmails kun je dagelijks vijf minuten, tien minuten of een half uur mee bidden. Dat is aan jou. Je kunt de retraite alleen doen, met z’n tweetjes of met een hele groep mensen die je fysiek of online ontmoet. Het gaat erom wat jou helpt naar de binnenkant te gaan om daar naar het Woord van God te luisteren.

Je kunt je hier inschrijven voor de gratis online retraite van www.ignatiaansbidden.org

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel