Ignatiaanse spitstechnologie in Wall Street

zo 06 mei 2012 Leuk /

Chris Lowney, bankier met jezuïetenachtergrond

Chris Lowney, bankier met jezuïetenachtergrond

Chris Lowney was enkele jaren jezuïet in de USA. Na zijn uittrede maakte hij carrière als investment banker bij J.P. Morgan. Hij is intussen een wereldvermaarde autoriteit geworden inzake ignatiaanse spiritualiteit en zakenleven. Enige tijd geleden gaf Lowney een voordracht aan de Amerikaanse SJ-universiteit van Fordham met de uitdagende titel: “Zouden de Geestelijke Oefeningen van de heilige Ignatius van Loyola ons hebben kunnen redden van de Wall Street crash van 2008?”

Waarschijnlijk niet, zei Lowney. Maar de waarden van de Geestelijke Oefeningen hadden er wel kunnen toe leiden dat de professionals van Wall Street betere beslissingen zouden genomen hebben die de crisis minder erg zouden gemaakt hebben. “Er is zo goed als nooit aandacht besteed om de mensen die in deze sector werken te leren hoe je beslissingen moet nemen”, stelde hij. “Hier kunnen Ignatius en zijn Oefeningen een kritische bijdrage leveren.” Hij noemde 5 manieren waarop de “spirituele spitstechnologie” van Ignatius bankiers – net zo goed als om het even welke andere mens – kunnen helpen om betere beslissingen te maken.

1. Verder durven kijken dan je eigen belang, in een cultuur die ons ervan wil overtuigen dat je enkel maar aan jezelf moet denken. “De Oefeningen van Ignatius verplichten de deelnemers om grondig na te denken over de menselijke dimensie vooraleer een beslissing te nemen aangaande hun eigen carrière of het leven van anderen.”

2. Onderscheid maken tussen doel en middelen in een wereld waar dat onderscheid niet meer gemaakt wordt. “ We rijden onszelf vast als we toelaten dat we zo gefixeerd geraken op een middel, ook al is het een goed middel, dat we het uiteindelijke doel uit het oog verliezen; of nog erger, wanneer we middel en doel verwisselen.”

3. Komen tot het maken van vrije keuzes die bewust gericht zijn op een doel, eerder dan je in je keuzes te laten leiden door ongezonde gehechtheden. “Vanuit het standpunt van Ignatius gezien, kan je stellen dat wij vaak verkeerde keuzes maken. Niet zozeer omdat we niet over voldoende informatie of analyse-instrumenten zouden beschikken. Wel omdat we in de greep zijn van “ongeordende gehechtheden”, onvrijheden, verlangens of vooroordelen die ons vermogen om keuzes te maken ondermijnen.”

4. Je de gewoonte eigen maken om terug te blikken in een wereld waar alles steeds sneller moet gaan.

5. Moedige leiders worden in een wereld die hier een schrijnend tekort aan heeft.

 

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel