Ignatiaanse websites in de klas

vr 25 mei 2012 Jongeren en onderwijs /
Ignatiaanse websites in de klas

Een ervaringsbericht van Renate Cauwels, godsdienstleerkracht

Een ervaringsbericht van Renate Cauwels, godsdienstleerkracht

Sinds dit jaar geef ik de leerlingen van het vijfde jaar af en toe een lesoverschrijdende opdracht. Bedoeling is hen in contact te brengen met de christelijke traditie zoals die in de (multi)media aanwezig is. Ik wil hen graag naar de inhoud van het christendom brengen, die verder gaat dan “geloven is op zondag naar de mis gaan en naar een celibataire man gaan luisteren die je leven in handen wil nemen”. Soms laat ik een artikel uit Tertio of Cardoner lezen waar ze hun mening moeten over geven. De 2 opdrachten hieronder zijn meer ervaringsgericht.

Opdracht 1. Schrijf een zinvol commentaar van +/- 1 blz over een thema (of meerdere thema’s) dat je zelf kiest uit een van de volgende ignatiaanse blogs: http://inalledingen.org  (“In alle dingen”) of http://wijselijkonwetend.org  (“Wijselijk onwetend”). Probeer dit tot een persoonlijk commentaar te maken (je mag voor of tegen de ideeën zijn van de schrijver) en indien mogelijk de link te maken naar je concrete leven (concrete ervaringen uit je leven of leefwereld). (…)

Opdracht 2. Kies een rustig moment uit in de dag om deze opdracht te doen. Breng een bezoek aan een van volgende websites die mensen willen helpen om tot gebed te komen: http://pray-as-you-go.org/ of http://gewijderuimte.org/, twee ignatiaanse gebedwebsites. Kies een van de mogelijkheden om je te laten begeleiden in gebed. Je mag dit uiteraard doen vanuit wie jij bent (gelovig of niet, zoekend, kritisch, …) Schrijf een verhandeling van +/- ¾ blz met een antwoord op deze vragen:
a) Wat deed het je om zo’n gebedsoefening te doorlopen? (rustgevend, vreemd, verwarrend, storend, …)
b) Wat is jouw mening over de site die je bezocht (je kan iets zeggen over de vormgeving, de inhoud, jouw mening over de zinvolheid, …)

Enkele citaten uit hun verhandelingen:

“Ik ben naar de twee sites gaan kijken, maar ‘gewijderuimte’ spreekt me toch meer aan door haar soberheid. Deze site heeft een soort van rustgevende achtergrond en zonder reclame, wat je al meteen de kans geeft om helemaal tot jezelf te komen. Wat me ook direct opvalt is de wijze gezegde die in een zwart kadertje staat: “Jezus zegt: ‘Wie mij liefheeft, volge mij’. Jezus volgen, wat betekent dit voor mij? Dit zet mij meteen al een beetje aan het denken: zou ik, in deze tijd, Jezus gevolgd hebben? Zou de levende persoon Jezus, als voorbeeld, mij meer aangesproken hebben, dan nu de koude kille kerken met slechts afbeeldingen van Hem? Zou ik mij dan meer tot Jezus gericht hebben met een gebed, want waar hoor je vandaag de dag nog een gebed? Wat doe je met een gebed? (…)”

“Het doorsnee leven van mensen is druk en chaotisch. (…) Even moeten ze tijd voor zichzelf nemen. Hiermee bedoel ik niet dat ze aan zichzelf moeten denken, maar dat ze eens het innerlijke opzoeken en van daaruit een ‘gesprek’ met God aangaan, dat niet altijd met woorden en zinnen hoeft te zijn. (…) Later die avond had ik een moment gepland dat ik alleen en tot mezelf gekeerd was. Toen besefte is pas wat ‘zich tot God richten’ was. De teksten die ik voordien had gelezen waren geen teksten meer, het waren gebeden. (…) Het drong tot me door dat het de eerste maal was dat ik me bewust werd van Zijn aanwezigheid.”

“Wat me opvalt is het plotse gevoel van rust dat op me neerdaalt, zodra ik aan de gebedsoefening begin. Ik voel me even helemaal alleen met mezelf, en vind het totaal niet moeilijk om mijn aandacht er bij te houden. Het lijkt zelfs alsof bidden een heel stuk eenvoudiger, en daardoor ook meer motiverend is.”

“Na enkele gedichten te lezen, begon ik al lichtjes gedemotiveerd te geraken. Ik kan niet zeggen dat er iets in mij veranderde, ik staarde gewoon op de gedichten, met andere woorden: ik zag geen signalen van Gods aanwezigheid. Ik was dus verkeerd bezig. Misschien moest ik 1 gedicht eruit halen dat me aansprak en hier iets dieper proberen op ingaan? (…)”

Deze opdracht laat toe dat leerlingen eens iets meer persoonlijk kunnen neerschrijven dan wat ze in de klas kwijtkunnen en dat je ook als leerkracht meer op maat iets kunt teruggeven. Het lukt uiteraard niet bij iedereen even goed, maar ik heb er toch al mooie, ontroerende dingen door meegemaakt.

Renate Cauwels
Leerkracht godsdienst
Sint-Barbaracollege Gent

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel