Inschrijving voor “Magis 2016” geopend

Inschrijving voor "Magis 2016" geopend

Ga mee met de jezuïeten naar de Wereldjongerendagen in Polen

Ga mee met de jezuïeten naar de Wereldjongerendagen in Polen

Van 26-31 juli 2016 worden de Wereldjongerendagen gehouden in Krakau in Polen. Tien dagen daarvoor organiseren de Jezuïeten in samenwerking met vele Ignatiaanse religieuze instituten en lekenorganisaties een internationaal voorprogramma dat Magis heet. Magis is Latijn voor méér, een geliefde term van de heilige Ignatius die steeds streefde naar de meerdere eer van God en het grotere goed voor de medemens. Er worden zo'n tweeduizend jongeren in de leeftijd van 18-30 jaar en afkomstig uit de hele wereld verwacht om deel te nemen aan Magis 2016, tussen 15 en 25 juli. De voertaal zal voornamelijk Engels zijn, met deelgroepjes in o.a. het Nederlands.

Wat is Magis 2016?

Het Magisprogramma begint in de stad Lodz met kennismaking en een introductie in enkele elementen van de Ignatiaanse spiritualiteit. Hierbij kan je bv. denken aan het levensgebed, waarbij je leert terug te kijken op de voorbije dag en hoe God daarbij aanwezig was. De deelnemers aan Magis zullen tijdens het programma allerlei ervaringen opdoen, die in het Magisproject ‘experimenten’ worden genoemd. Zo zullen er in Polen en ook in Litouwen, Tsjechië en Slowakije pelgrimstochten worden georganiseerd, te voet, per fiets of per kayak. Er zijn experimenten in de christelijke spiritualiteit, voor hen die zich in het gebedsleven willen verdiepen en verder culturele, ecologische, sociale of creatieve experimenten. Tijdens uitwisselingen wordt op deze ervaringen gereflecteerd, door een respectvol luisteren en delen. Op die manier kan Magis helpen om te groeien in zelfkennis, om internationale contacten en vriendschappen op te doen en om God beter te leren kennen. Het Magisprogramma eindigt in Czestochowa, de beroemde bedevaartsplaats toegewijd aan Maria.

Aansluitend aan Magis vinden de Wereldjongerendagen plaats in Krakau. Na de openingsviering kunnen de Nederlandse en Vlaamse jongeren aansluiten bij de Nederlandstalige catechesebijeenkomsten die gedurende drie ochtenden verzorgd worden door de bisschoppen. In de middag en avond is er een festival met allerlei religieuze, artistieke, muzikale en culturele evenementen. Later in de week zal Paus Franciscus in Polen arriveren. Hij zal voorgaan in de kruisweg, in de avondwake en in de slotviering in de open lucht op 31 juli, wanneer de Kerk de heilige Ignatius gedenkt.

Wat kost het?

De totale kosten van het Magis programma bedragen 750 euro. Daar zitten bij inbegrepen de reis vanaf Schiphol of Zaventem naar Warschau en terug, het vervoer in Polen, kosten voor deelname, overnachting en maaltijden tijdens Magis en de WJD en een pelgrimspakket voor zowel Magis als voor de WJD.

Je inschrijven voor Magis is nog mogelijk tot en met 29 februari 2016. In het weekend van 9 en 10 april 2016 zal een voorbereidingsweekend worden georganiseerd in de Oude Abdij van Drongen bij Gent, België. In deze mooie Abdij is er gelegenheid leeftijdsgenoten te ontmoeten, het Magisproject beter te leren kennen, samen te bidden en te vieren. Contact: magis@jezuieten.org, pater Ward Biemans SJ of mw. Cecilia Vanneste.

Voor meer info, kijk ook op www.magis2016.org of op facebook: Magis 2016.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel