Jesus Christ Superstar in Borgerhout

do 12 jan 2012 Jongeren en onderwijs /
Jesus Christ Superstar in Borgerhout

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 april 2012 voerden leerlingen van het Xaveriuscollege een musical op.

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 april 2012 voerden leerlingen van het Xaveriuscollege een musical op.

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 april 2012 voerden de leerlingen van het vierde jaar van het Xaveriuscollege een musical op waar ze al het hele jaar aan het werk geweest zijn: Jesus Christ Superstar. Wie deze rockmusical rond het leven van Jezus nog niet kent moet het maar eens googelen. De opvoering vond plaats in de parkloods van Spoor Noord, Antwerpen. 150 leerlingen zorgden samen voor een prachtig spektakel dat de toeschouwers niet licht gaan vergeten.

De musical is opgebouwd rond de confrontatie tussen Jezus en de apostel Judas. Judas is niet te spreken over de sterke profilering van Jezus als ‘koning’ en ‘zoon van God’. Hij gelooft dat Jezus slechts een mens is en dat hij zich op de achtergrond moet houden voor de redding van het volk. Zo moedigt Judas ons aan om ‘anoniem’ te blijven, om onze stem niet te verheffen. Jezus daarentegen schreeuwt het uit onder het groeiende besef dat hij zal moeten sterven maar hij begrijpt niet meer waarom: ‘Can you show me now that I will not be killed in vain?’.

Het is typerend voor een school als het Xaveriuscollege om het aan te durven leerlingen met deze musical en het verhaal van Jezus te confronteren. En het is zeker niet evident om met een stijgend aantal moslimleerlingen toch deze keuze gemaakt te hebben en alle leerlingen erbij te betrekken. Men zou kunnen kiezen om zoals Judas ‘anoniem’ te blijven en niemand voor de kop te stoten. Maar de christelijke weg is anders. Het is vanuit een sterke christelijke profilering dat de christelijke boodschap kan overgebracht worden. Het is geen makkelijke weg want het houdt een eerlijk en oprecht contact in met dat wat anders is. De weg nemen die Jezus inslaat in JCS is dus een weg waarop voortdurend je eigen zekerheden in vraag gesteld worden. De leerlingen hebben zich veel vragen kunnen stellen tijdens de repetities voor JCS, en de school met haar leerkrachten zal zich ook voortdurend uitgedaagd weten door vragen die de moslimpresentie oproepen. Een sterke christelijke profilering zal moslims op hun beurt voor vragen stellen. Zo groeien we samen dieper in het geloof. Laat ons dus voor de weg van Jezus kiezen en niet voor die van Judas.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel