Jezuïet Bastiaan van Rooijen bij de EO over zijn roeping

do 15 dec 2022 Jezuïeten / Kerk / Roeping en vorming /
Jezuïet Bastiaan van Rooijen bij de EO over zijn roeping

“Ignatiaans luisteren, dat hoor ik overal om mij heen”, zegt EO-presentator Elbert Smelt in zijn podcast Kerk en ik. Hij is in gesprek met jezuïet Bastiaan van Rooijen. 

“Ignatiaans luisteren, dat hoor ik overal om mij heen”, zegt EO-presentator Elbert Smelt in zijn podcast Kerk en ik. Hij is in gesprek met jezuïet Bastiaan van Rooijen. 

In de populaire podcast Kerk en ik vertelt Bastiaan van Rooijen sj zijn roepingsverhaal aan Elbert Smelt. Bastiaan groeide op in een protestants domineesgezin en raakte in zijn tienerjaren gefascineerd door de katholieke kerk. In de podcast staat de vraag naar stilte centraal. Welke plek hebben stilte en gebed in het leven van Bastiaan?

Bastiaan van Rooijen wordt geraakt

Wat opvalt, is dat Bastiaan regelmatig het woord ‘raken’ of ‘dat raakte me’ als motivatie geeft om zijn innerlijke zoektocht verder vorm te geven. Zo trok de katholieke kerk hem aan vanaf het moment dat hij een begrafenis bijwoonde van een van zijn katholieke grootouders, omdat de mis hem raakte. Het was liefde op het eerste gezicht. Als scholier begon hij te lezen over de katholieke kerk en als student intensiveerde hij die zoektocht. Uiteindelijk ging hij voor enkele maanden naar Rome om in alle vrijheid te kunnen overwegen of hij katholiek wilde worden, wat uiteindelijk is gebeurd. 

Na zijn studie rechten stelde hij zich de vraag: wat nu? Het recht boeide, maar wilde hij niet priester worden? Opnieuw ging hij naar Rome, nu voor twee jaar om mee te leven in een roepingenhuis. Daar kwam hij de jezuïeten op het spoor. 

Aandacht voor het gevoel

Hij besloot gewoon maar eens een bezoek te brengen aan een jezuïetengemeenschapp. Dat voelde meteen goed. “Dat is ook wel typisch voor de jezuïeten. We besteden veel aandacht aan het gevoel. Waar voel je God in je leven? En dan niet alleen in de kerk of als je goed doet. Gewoon aandacht besteden aan: waar voel ik rust en vrede? En dat als leidraad voor je leven proberen te nemen.”

Is dat die ignatiaanse spiritualiteit, vraagt Elbert. “Inderdaad”, zegt Bastiaan, “een spiritualiteit die je helpt te kijken naar waar God aanwezig is in je leven. Niet alleen met je hersenen, maar met alles probeer je opmerkzaam te zijn voor de mooie en goede dingen. Wat voelde goed? En op basis daarvan je keuzes maken.” 

“Ja, dat is heel erg in”, zegt Elbert, “ik hoor het overal om mij heen, dat ignatiaans luisteren.”

Jouw verlangens en Gods verlangens

“Ik denk dat het goed past bij onze tijd”, zegt Bastiaan als reactie. “Het mooie van ignatiaanse spiritualiteit is dat je kijkt of je de verlangens in jouw hart kunt matchen met God. Dat begint met het serieus nemen van die verlangens en in gebed kijken naar hoe Jezus heeft geleefd. Wij geloven dat er een diep verlangen in de mens is om naar God te gaan en om in contact te zijn met anderen. De kerk heeft daarin een belangrijke plek. Als het alleen maar om God en jou gaat, kan het een vorm van navelstaarderij worden of egocentrisme.”

De hele podcast met Bastiaan van Rooijen sj is hier te beluisteren. Hij is ongeveer vanaf minuut 21 aan het woord. Daarvoor spreekt Elbert met Marten IJmker, directeur van klooster Nieuw Sion. Ze praten over de stilte en waarom die zo’n grote aantrekkingskracht heeft op de jonge bezoekers van Nieuw Sion.

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel