Jezuïet José Funes probeert zich te verplaatsen in aliens

di 20 okt 2020 Jezuïeten / Kerk / Leuk / Wetenschap /
Jezuïet José Funes probeert zich te verplaatsen in aliens

Jezuïet José Funes buigt zich met tachtig andere wetenschappers over de vraag welke boodschap de aarde heeft voor buitenaards leven.

Jezuïet José Funes buigt zich met tachtig andere wetenschappers over de vraag welke boodschap de aarde heeft voor buitenaards leven.

De Argentijnse jezuïet en astronoom José Funes is bestuurslid van Messaging Extraterrestrial Intelligence (METI). Dat orgaan houdt zich bezig met de vraag hoe en met welke boodschap we van op aarde buitenaards leven kunnen bereiken. Onder de naam SETI zoekt het orgaan ook actief naar berichten en signalen vanuit de ruimte. Pater Funes was van 2006 tot 2015 directeur van het Vaticaans Observatorium.

Niet minder dan tachtig experts werken voor het METI. Dat zijn niet alleen astronomen, maar ook ethici, linguïsten en theologen.

Diepmenselijke vragen

“De vraag of we alleen zijn in het universum, houdt ons al eeuwenlang bezig”, zegt pater Funes. “De fascinatie voor buitenaards leven weerspiegelt diepmenselijke vragen: wie zijn we en waar komen we vandaan? We moeten ons als het ware verplaatsen in een buitenaards wezen, om te ontdekken wie we zelf zijn als mensen.”

Jezuïeten reiken vanuit de theologie een nieuw perspectief aan

Voorzitter en stichter van METI Douglas Vakoch verklaart waarom ze pater Funes gevraagd hebben om bestuurslid te worden. “De dialoog met jezuïeten-astronomen voelt heel natuurlijk aan. Ze begrijpen de achterliggende wetenschap. We zitten op dezelfde golflengte. Bovendien kunnen ze vanuit de theologie een nieuw perspectief aanreiken aan onze wetenschappers.”

Buitenaards leven dopen?

Ook paus Franciscus houdt rekening met het bestaan van intelligent leven in de ruimte. Om de missionaire opdracht van de Kerk kracht bij te zetten, zei hij ooit in een homilie: “Als er morgen een expeditie van Mars zou aankomen – je weet wel, groene mannetjes met lange neus en grote oren, net zoals kinderen hen tekenen – en er vraagt er één om gedoopt te worden, wat dan?”

Waarop hij bevestigde dat ook een hypothetisch buitenaards wezen Gods liefde waard is.

Met dank aan kerknet.

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel