Jezuïet ontvangt de Ratzinger-prijs 2012

za 20 okt 2012 Jezuïeten / Kerk / Wereldwijd / Wetenschap /
Jezuïet ontvangt de Ratzinger-prijs 2012

Brian Daley sj winnaar van de "Nobelprijs voor theologie"

Brian Daley sj winnaar van de “Nobelprijs voor theologie”

Brian E. Daley, jezuïet en hoogleraar aan de Notre Dame Universiteit, is een van de twee winnaars van de Ratzinger-prijs van 2012. Deze prijs wordt uitgereikt door de Vaticaanse Joseph Ratzinger Stichting. Deze prijs, ingesteld in 2010, wordt beschouwd als de "Nobelprijs voor theologie".

"Ik was verrast toen ik ervan op de hoogte werd gebracht dat deze eer bij te beurt zou vallen", zo zei Brian Daley sj. Hij is als theoloog gespecialiseerd in de geschiedenis van het vroege christendom. 

Brian Daley sj en Remi Braque, een Franse hoogleraar in de filosofie van de Europese godsdiensten aan de Ludwig-Maximilian Universiteit in Munchen, zullen hun prijs ontvangen uit de handen van Paus Benedictus XVI op 20 oktober 2012.

Het wetenschappelijk comité dat de de winnaars aanduidt wordt voorgezeten door de Italiaanse kardinaal Camillo Ruini. Hij omschreef Brian Daley sj " als een groot historicus van de patristische theologie." Kardinaal Ruini zei ook dat Brian Daley sj "een indrukwekkend – en ik bedoel eigenlijk een ongelofelijk – aantal wetenschappelijke artikelen over patristische theologie heeft gepubliceerd, maar ook studies over de geschiedenis en de spiritualiteit van de Sociëteit van Jezus, en ook over diverse theologische en oecumenische onderwerpen van algemeen belang."

Pater Daley noemt zijn roeping "een heerlijke zegen" en hij is dankbaar omdat hem de mogelijkheid is gegeven om zijn priesterambt te combineren met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Daley kwam zijn interesse in de vroege kerkvaders op het spoor door een paper die hij als jonge student moest maken aan de Fordham Universiteit in New York. "Het is belangrijk om de vroege wortels van de Kerk beter te leren kennen omdat zij ons kunnen helpen om de Kerk van vandaag beter te kunnen verstaan", zo stelt Brian Daley sj.

Brian Daley sj scheef onder meer “The Hope of the Early Church,” “On The Dormition of Mary: Early Patristic Homilies,” en “Gregory of Nazianzus.” Hij is tevens adviserend raadgever van het tijdschrift Communio dat mee door toenmalig Kardinaal Ratzinger werd opgestart. Benevens lesgever en schrijver, is Brian Daley sj tevens secretaris van het Katholiek – Orthodox overleg van Noord-Amerika.

  • Hieronder een video met beelden van de uitreiking van de prijs door Paus Benedictus XVI
Bekijk alle nieuwsberichten

Deel